Огнен ад на Рила

Нов пожар пламна край главен път Е-79. Екипите, които действат в околността са изключително затруднени от тежката обстановка, с която се сблъскват. Гасенето става все по-трудно, спират се  влакове по жп линията София – Кулата, край Дупница.

Гори участък между гарите Дяково и Тополница. Огънят е пламнал около 10 километра преди Дупница. Сигналът за инцидента е подаден към 15.15 часа. В момента един товарен влак е спрян на гара Дяково.

Най-вероятно става дума за два пожара – единият гори след гарата в участъка преди жп тунела под Е-79, а вторият е възникнал по левия склон след тунела, в посока жп гара Тополница.

Около обяд днес пламна трети пожар в Рила. Мълния е запалила местността "Белия бор", в рамките на природен парк "Рилски манастир". Според говорителя на ОД на МВР-Кюстендил, горят 10 декара сухи гори и клек на височина около 1700 метра. По непотвърдена информация пожарът е над Рилския манастир, по река Рилска.

Междувременно продължават гасаческите действия на огъня в труднодостъпната местност в Рила планина, възникнал на 19 август.

Днес гасят 40 души служители на ОУПБЗН, служители на НП "Рила" и горското стопанство. Пожарът е локализиран, низов е и общо засегнатата територия от огъня се изчислява на 250 дка.

50 души - пожарникари, спасители, доброволци доугасяват пожара, възникнал на 20 август в землището на село Пастра, който в резултат на силния вятър вчера след 15.00 часа е преминал във върхов, привечер бе овладян. Общо засегнатата площ от огъня е 250 дка, 20 дка от тях е унищожената борова растителност. През нощта бяха осигурени дежурства в района на двата пожара.

Вчера екипи на РСПБЗН от Кюстендил, Бобов дол и Дупница са гасили 5 пожара, причинени поради небрежност. 3 от пожарите са възникнали в землището на Дупница – щети е нанесъл пожарът в района на местността "Кара Болика". Той е обхванал площ от 60 дка сухи треви и храсти, изоставени лозя – изгорели са 3 бараки, няма пострадали хора.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини