12 милиона лева са отпуснати до този момент за Перник

Искам да благодаря на хората от инициативния комитет и разчитам на тях не само да бъдат жива връзка с гражданите на Перник, но и да ме снабдяват с информация за това дали държавната машина си върши работата добре.

Това заяви по БНР министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Проблемът в Перник не е един. На първо място след такова едно бедствие, сполетяло хората, е нормално те да са по-емоционални и да са нервни. Сравнявайки всичко това, което се случва в Перник с наводненията в Бисер, където имаше бърза и добра координация на институциите, то в Перник нещата не са се случили по такъв начин, по какъвто трябва, каза министър Дончев.

Очевидно координацията не е добра между институциите за решаване на проблемите на перничани, каза министърът. Според него няма достатъчен синхрон между местната власт и държавните институции. Политизираше се проблемът, посочи министърът по еврофондовете. Аз не съм отишъл в Перник, за да водя политически дебати. Тази договореност мисля, че я постигнахме вчера, каза той.

Трябва да няма нито едно дете, което да не започне училище на 15 септември или да няма човек, който да посрещне навън зимата. Голяма част от хората нямат очаквания държавата да ремонтира всяко едно нещо, каза Томислав Дончев. Той подчерта, че с приоритет при отпускане на парите за ремонт са тези сгради, които са опасни. Това е първият акцент.

Парите, които са инвестирани до момента в Перник съвсем не са малко, съобщи Дончев. До момента отпуснатите пари са не по малко от 12 милиона лева.

Аз вчера казах, че не съм дошъл с торбата с парите, каза министър Дончев и допълни, че неговата работа ще бъде да координира нещата.

В рамките на 2 години напред не само за премахване на щетите, но и в контекста на превенция имаме намерение да използваме европейски пари, посочи министърът.

Припомняме, че вчера се проведе първата среща между Томислав Дончев и инициативния комитет, сформиран в Перник. През следващите два месеца министър Дончев ще бъде в Перник всеки ден. Той сформира специализиран екип с представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на труда и социалната политика, областна и местната администрация. Предвижда се да бъде открит и нов електронен адрес, където засегнатите граждани да подават сигнали и препоръки.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини