Няма опасност от африканска чума по свинете в областта

Днес заместник областният управител Радослав Йорданов свика заседание на епизоотичната комисия по повод информация за    установено огнище на заболели от африканска чума свине в Украйна.

Д-р Елза Драгомирова съобщи, че са взети превантивни мерки и се извършват дейности, насочени към недопускане на разпространението на заразата на територията на РБългария. Тя информира, че в тази връзка се извършва строг контрол и задължителна дезинфекция на транспортните средства от Русия и Украйна, идващи в страната ни през река Дунав. Гранична полиция проверява личния багаж на пътниците и се следи забраната за внос на храна и фуражи от тези страни.

Д-р Драгомирова апелира към представителите на общините да засилят контрола върху сметищата и да не допускат там безстопанствени животни.

Д-р Людмил Цветков разясни, че африканската чума по свинете се предизвиква от ДНК – вирус, който не е опасен за здравето на човека. Той уточни, че дивите прасета се явяват основния преносител на болестта. Най-често наблюдаваните симптоми са силни кръвоизливи по ушите на животните, промяна в поведението им и летален изход до третия ден от заразяването.

До този момент случаи на това заболяване не са регистрирани на територията на България и на ЕС. С оглед на превенцията, заместник областният управител Радослав Йорданов подчерта важността на взетите мерки и апелира към представителите на ловни и горски стопанства в област Перник, да следват указанията на специалистите и да ги информират в случай на съмнение за заболяване при животните

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини