28 сигнала за нанесени щети има след съботното земетресение

До момента в Община Перник са постъпили 28 сигнала за нанесени материални щети на частни жилищни сгради. Те са най-вече от село Дивотино, кв. Рудничар, Мошино и кв. Марина бара. До края на днешния ден се очаква да има окончателни становища, които да установят състоянието на сградите, като е много вероятно някои от тях да бъдат разрушени. В момента на място работят екипи на Община Перник, които правят огледи на пострадалите имоти.

До момента няма хора, които да са потърсили настаняване. Въпреки това, общината има възможност да подсигури подслон в кризисния център на БЧК, разполагащ с 13 места. Има запаси и от още палатки, които могат да се предоставят, ако се появят хора, които искат да бъдат настанени.

След земетресението на 14.07.2012г. обстановката в Пернишко е спокойна.

Кметът на Перник Росица Янакиева уточни, че след земетресението на 22 май, общият брой на подадените от граждани молби в общината е 8328, като огледи са направени на над 3200 частни жилищни сгради. Междуведомствената комисия към Министерския съвет до момента е разгледала под  2 % от подадените в Перник молби . Срокът за подаването на всичките 8328 молби от страна на общината е до пети октомври. Според Янакиева е важно още да се отбележи, че средствата, които са отпуснати на Община Перник от Междуведомствената комисия са малко над 3 млн. лв., но от тях едва 666 хиляди са разпределени за 194 частни обекта. Кметът на Перник изтъкна още, че процедурата за отпускане на парите е след представени фактури от гражданите, защото това изрично е записано в закона.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини