ВИДЕО: Европейският политехнически университет се отчете за успехите си.

На специална среща с медиите в Перник "На кафе", Ректорът на Европейският политехнически университет, Проф. Борислав Борисов отчете дейността на университета през изминалата година.

Част от изказването на професора можете да видите в приложеното към статията видео.

Освен това в изявлението си Проф. Бориславов подчерта, че през изминалата година ЕПУ успешно е преминал през мониторинговият процес на акредитация от страна на Националната агенция за оценяване и акредитация, през който новите висши учебни заведения задължително преминават на всеки 2 години. Той се оплака, че за разлика от по-старите висши учебни заведения, които преминават през подобен процес на всеки 5 години, новите университети, сред които е и ЕПУ са длъжни да преминават през акредитационният процес на всеки 2 години, което доста усложнявало работата им.

Относително малкият брой на успешно преминаващите от курс в курс студенти професорът обясни с философията на прием в университета - така наречената "Фуния". Тя се състои в това, че се приемат относително голям брой студенти, към които се предявяват високи изисквания, но завършват само тези, които отговарят на тях. "Това не е безпринципна система", коментира професорът. "Все пак изискването ни за бал от дипломата за завършено средно образование е Добър (4). На тази база успеваемостта на студентите, която регистрираме до сега е около 50%."

Сериозен успех за университета е откриването на нови специалности, обучение по "индивидуален учебен план" и предстоящото откриване на специалности по така нареченото "обучение през целия живот", чрез което хора от всякакви възраси и образования ще могат да усъвършенстват квалификациите си според изискванията на пазара.

Професорът се оплака, че много от университетите в България забраняват на свои преподаватели да преподават на втори трудов договор в ЕПУ! Тази практика професорът нарече "безпринципна", "незаконосъобразна" и "нарушаваща човешките права". Официално анонсирано бе, че от есента на тази година започва строеж на нова сграда на ЕПУ в Перник. Тя ще се намира в района на МБАЛ "Рахила Ангелова" и всъщност ще бъде довършване на изоставеният от десетилетия строеж в двора на болницата.

Професорът с едно изречение обясни каква е връзката между преподаваните в университета специалности и бизнеса. "Науката без практика е безполезна, а практиката без наука - сляпа". Така той формулира философията на преподаваните в университета специалности. През изминалата година по оперативните програми на ЕС, ЕПУ е разработил и изпратил 5 проекта, университетското издателство е издало научни трудове на няколко езика, участвало е в големи научни събития както в България, така и в чужбина. Изводът на професора за изминалата година може да се определи с една дума - успешна! "Независимо от големите трудности, най-вече финансови, учебното заведение върви напред", заключи Проф. Борисов.

Разбира се, www.perunik.com зададе и някои неудобни въпроси:

Единият от тях бе свързан с обещаната миналата година нова сграда на университета, която ЕПУ обещаваше да построи в полите на Витоша. Строежа трябваше да включва освен сграда също така и модерен кампус, игрища за тенис, плувен басеин и др.

Отговорът на професора бе, че за подобна сграда и кампус пари няма, но ако в бъдеще се намери каквато и да било възможност за финансиране - тя ще бъде използвана за тази цел. 

 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини