Иво Петров: „Не съм забранявал концерта на Слави Трифонов“

Проблем била сградата на Синдикалния дом

„Неверни са твърденията на кмета на община Перник Росица Янакиева, че съм забранил концерта на Слави Трифонов“, категоричен е областният управител Иво Петров.

„Заявявам категорично, че винаги съм подкрепял идеята за провеждането на подобен род прояви. Несъгласието ми бе по повод избраното място за провеждане на концерт, поради непосредствената близост до компрометираната сграда на Синдикалния дом и православния храм „Св. Иван Рилски”“, допълва той.

Ето какво още се казва в писмотона Петров до медиите:

„Становището ми е в предвид категоричната препоръка на експертния инженерен консултански състав – ОТНОСНО: „Опасността от нанасяне на физически повреди на сградата на Синдикалния дом, находяща се на площад „Кракра Пернишки” №1, по време на провеждане на концерта на Слави Трифонов.

В документа се казва: „Предвид сериозните повреди, нанесени от земетресението на горната сграда и фактът, че към настоящия момент не е възстановена напълно носещата способност на авариралата колона, Ви уведомяваме, че мощните тонколони, инсталирани в непосредствена близост до сградата и силните вибрации, породени от тях, могат да повлияят негативно върху нестабилното и без това състояние на сградата в момента и могат да предизвикат непредсказуеми тежки аварии. Пластичните деформации на конструкцията на сградата, въпреки взетите мерки, продължават и до момента. Подобни мероприятия сега могат да се провеждат на не по-малко от 500 м. от авариралата сграда”.

Аз като областен управител не допускам да се неглижира проблема с компрометираната 11-етажна сграда на Синдикалния дом и да се подценява мнението на доказани експерти в строителния надзор, обследване и сертифициране на сгради. Дали г-жа Янакиева щеше да бъде толкова уверена и доволна, ако по време на концерта и сега след него опасенията на специалистите станат реалност?! Никога не бих си позволил да си играя с живота и здравето на перничани,  за разлика от г-жа Янакиева. 

Още веднъж заявявам категорично, че винаги съм подкрепял идеята за провеждането на концерта, но не и за избраното място. Като човек и като представител на изпълнителната власт, за мен най-важни са живота и здравето на гражданите на Перник.“

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини