Държавата бави дължими средства на Община Перник

6458 са подадените молби в Перник за нанесени щетите върху частния жилищен фонд след земетресението. Срокът беше 14 дневен и приключи вчера. Това съобщи кметът на Перник Росица Янакиева. Към момента са настанени 443 човека в 36 фургона и 105 палатки, като налице в резерв e един фургон и 23 палатки.

Янакиева отбеляза, че 19 служители на ДНСК посещават обектите, които са подадени за неотложните възстановителни работи, както и сградите -общинска собственост, които са необходими, за да се възстанови нормалният ритъм на живот в общината. „Това са училища, детски градини, административни сгради, социални домове”, поясни кметът на Перник. Тя изтъкна, че е  доволна, че има проверка, защото всички спекулации за размера на щетите на общинския сграден фонд ще бъдат изчистени.

Кметът на Перник заяви, че една част от фирмите, които работят в тези сгради са преустановили дейност, защото са вложили много собствени средства в закупуването на материали. „Въпреки апела ми и писмата, които изпратих до Министерството на финансите и Министерството на икономиката и енергетиката -  за превод на средства, които са дължими на Община Перник, за да можем да дадем аванс на тези хора за закупуване на материали - това не се случва”, отбеляза Янакиева. Тя добави, че става въпрос за средства, които Oбщина Перник е разплатила за лекарства на инвалидите. „Те са в порядъка на 60 хиляди лева. Aко тези пари ни се възстановят, можем да помогнем малко на фирмите”, уточни Янакиева.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини