Засилен полицейски контрол покрай баловете

Осигурен е засилен контрол за нарушения и заснемане с видеокамери от полицията

Във връзка с предстоящите абитуриентски балове ОДМВР – Перник  е набелязала конкретни мерки за опазване на обществения ред, сигурността и безопасността на движението по пътищата.

Днес се проведе среща между ръководството на Областната дирекция,  директорите на училища и Регионалния инспекторат по образованието. Набелязани бяха съвместни действия при провеждането на абитуриентските балове и публичните прояви, свързани с честването на Деня на българската просвета и култура.

Създадена е организация за максимално ефективно използване на полицейските сили от Районните управления „Полиция” по места, като приоритетно те ще бдят за реда в районите на училищата, където ще се събират повече автомобили с абитуриентите, маршрутите на придвижването им и местата на баловете и тържествените чествания.

Проверяват се ресторантите, баровете, дискотеките и клубовете, като специално внимание се обръща на пропускателния режим за да не бъдат допускани хора с огнестрелно оръжие, агресивни, в нетрезво състояние или употребили наркотици. В тази връзка са проведени срещи и с ръководители на частни охранителни фирми, като е уточнено взаимодействието и своевременния обмен на информация с органите на полицията.

Засилен е контролът по отношение пренасянето, законната употреба и съхранението на огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства за да се избегнат инциденти и нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места.

Създадена е организация за безопасността и сигурността на движението по пътищата от региона. Активният превантивен контрол е насочен към организираното придвижване на абитуриенти  и придружаващите ги преди и след приключване на баловете в нощните часове.

При организирани екскурзии, съвместно с училищата и организаторите се уточняват местата, където ще пребивават празнуващите и маршрутите за придвижването им. Служители на „Пътна полиция” извършват проверки за техническата изправност на автобусите и инструктират водачите.

Създадена е организация за документиране с видеокамери в дворовете на училищата и на превозването на абитуриенти. На водачите на автомобили, извършили нарушения, ще бъдат налагани санкции съгласно Закона за движение по пътищата. Активно ще се използват и възможностите на мобилната видеокамера, която ще дежури денонощно преди, по време и след абитуриентските тържества.

         Всички ресторанти, хижи и места за масово събиране на хора са минали проверка от експертите на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Перник. Основно акцента е насочен към наличието на планове за евакуация, изправност на пожарогасителната техника, подготовка на персонала за бърза реакция при инцидент. Не са констатирани сериозни нередности на противопожарните правила.

Най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години са настъпили след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост шофьори.

За да не се стига до пътни инциденти, отговорността е и на родителите, на абитуриентите, на техните приятели и близки. Много са важни следните практически препоръки:

ПРЕПОРЪКИ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ

1. Вашето приповдигнато настроение на празника е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.

2. У дома или в заведение вие и вашите приятели сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони, надаване на викове. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но тъкмо вие – абитуриентът, можете най-успешно да въздействате на приятелите си, защото в този ден се изпълняват вашите желания. Помолете ги убедително и настойчиво, лично заради вас, да не рискуват и да не излагат празника ви  пред опасност от тъжен провал.
3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия.

4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той все пак се изкуши и се почерпи с алкохол.

5. Ако в определен момент не може да въздействате, потърсете съдействието на родители или други ваши близки.

6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на празника и след като сте пийнали, оттам да ви откарат с автомобил хора,  които е вероятно да са употребили алкохол или са неправоспособни.

7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост и неадекватност от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др. Не се съгласявайте с подобни предложения, въпреки настояването на другите.
8. Ако вашият трезвен шофьор все пак се опитва да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни.

9. Ако лично шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите. Не се подвеждайте от водачите на другите в редицата да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и  др.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на вашето дете, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.

2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо вие, родителят, или ваш близък приятел. Ако все пак предоставите на вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него за опасностите и доброжелателно го предупредете:  да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.

3. Настойчиво помолете вашите деца да не изключват мобилните си телефони  и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако доловите тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.

4. На тържеството у дома ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да  не бъдат омаловажени вашите съвети.
5. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения - неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания отнемане предимство, и др.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини