Подхвърлят отровен салам на улицата

Салам с отрова, подхвърлен на улицата с цел да убие бездомни кучета, откриха перничани, съобщи Елица Енева от сдружението „Дай лапа”. „Интересно ми е какво ли щеше да стане ако недай Боже от това отровно саламче беше хапнал някой домашен любимец, бездомник или пък дете?!”, пише Енева.

Ето какво разказва още тя за случая:

„Днес за пореден път осъзнах какво  е да бъдеш безсилен. Дори да  чувстваш, че имаш цялата сила и енергия на света, когато се бориш срещу дебилизма на цяла една държава изнемогваш. Обадиха ми се от Перник, че е намерен професионално забъркан „Коктейл-отрова” за куче в центъра на града. И от там започна поредната главоблъсканица. Хората на място снимаха така приготвения „деликатес”, който по чудо не е стигнал до своето предназначение и сигнализраха на 112.  Пристигнаха полицаи, които обаче казали, че не било тяхна работа и трябвало да се обърнем към Община Перник. Предвид „добрите” ни отношения с въпросната институция и предвид факта, че същата отдавна се е провъзгласила за над закона, сметнахме за излишно въобще да се занимаваме. Те общинските служители и без това имат достатъчно работа, за да ги притесняваме с подобни дребни неща. След като заявили своето отношение по въпроса полицаите застанали в страни и си вършили тяхната работа- т.е. стояли си. Решихме да документираме случката. След като колежката започнала да снима обаче, полицаите и казали, че нарушава закона и я вкарали в патрулната кола за проверка. Искаше ни се да бяха толкова стриктни, когато защитават и интересите на обществото, а не само своите. Интересно ми е също така какво ли щеше да стане ако недай Боже от това отровно саламче беше хапнал някой домашен любимец, бездомник или пък дете?! Дали тогава полицаите щяха да направят нещо, защото явно те за по- малко от смърт не се напрягат?! Дали ако вследствие тази отрова беше пострадал човек в пространството щяха да се задават до болка познатите ”умни” въпроси от страна на медиите „Можеше ли този инцидент да бъде избегнат? „ „Кой е виновен?” и „Как да ги предотвратим в бъдеще?” Почти си представям как Анна Цолова ще яхне вълната на недоволството и пак за всичко щяха да бъдат виновни кучетата- хем жертви хем винаги виновни. Ние просто изпълнихме гражданския си дълг, а те пък са регистрирали случая все пак.

Преди време ходих във Второ районно в кв. Изток по отношение на стрелби по кучета около и в завод „Стомана”. Първият  път сякаш няколко човека ме чакаха, за да ме нападнат с обвинения. Служителите на реда, започнаха да ме приканят да си прибера кучетата пред този и онзи блок. Обясних им , че кучетата на са мои, и че по такива въпроси трябва да се обръщат към кмета на Перник. Бях възнаградена и с интересна история, която бях принудена да чуя въпреки, че изрично казах, че не искам да знам. Единият полицай ми разказа как негов съсед преди време измислил начин най- ефективно да се разправи с уличните кучета, като ги примамвал на висок етаж и ги ритал от там. Проявих търпимост към представителите на закона, пред които давах обяснение, защото знам, че това не би трябвало да е тяхна работа. Те трябва да защитават хората, а не животните, но поради липса на Зоополиция просто явно няма към кого да се обърна. Разбирам, също така, че е под достойнството на такива големи и много учили хора да защитават един „ничий живот”, вместо да правят разследвания от тип „Коломбо”, но и те трябва да разберат нас и да се отнасят с необходимата сериозност без значение чий живот защитават.

Искам да изкажа все пак благодарност на органите на реда за сериозно приетите и разгледани сигнали за случаи на насилие над животни. Благодарност и на директора на ОДП Перник Валентин Димитров, който на среща с нас изяви готовност да се съдейства за всяко закононарушение, независимо срещу кого е извършено.

Извинявам се за така написаните думи, но в безнадеждната ситуация в държавата и безсилието, в което живеем дълги години ни дава правото поне да пишем. Аз нямам политическа власт, нямам държавна или общинска власт,  аз разполагам само със свободата на словото, за да защитя правата на един „ничий живот”.

----------------------------------------

След като няколко часа институциите са прехвърляли отговорността едни на други, след почти един погубен работен ден на няколко човека и на екип от кабелна телевизия „Кракра”, най- накрая компетентните органи са се размърдали. Остава да видим дали ще има резултат или както всичко в таи държава ще потъне някъде из бумагите на „Досиетата Х”.

И ако кажете, че кучетата са виновни за всичко помислете, че същата тази мудна, неефективна и не подлежаща на контрол система остави бременна в 5 ти месец жена с два инсулта почти 20 дни без адекватно лечение. А виновни все няма.”

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини