Янакиева търси финансиране от ЕС за проблема с подземните галерии в Перник

Кметът на Перник Росица Янакиева ще търси финансиране по оперативните програми на ЕС, за да бъде решен проблемът с подземните галерии. Това стана ясно на дискусия за предотвратяването на последиците от подземния въгледобив в Перник. Янакиева отбеляза, че проблемът трябва да се реши с комплекс от мерки, но не бива излишно да се плашат гражданите на Перник. Тя подчерта, че въпросът трябва да залегне в списъка с тематичните цели в Договора за партньорство на Република България с Европейския съюз за следващия програмен период 2014-2020.

На днешната дискусия бяха представени резултатите от проучванията на подземните минни галерии от швейцарската фирма GEOEXPERT AD. Чрез метода на компютърната томография швейцарската фирма направи геофизичните експерименти в урбанизираната част на Перник. Този метод е съвсем нов при проучванията, правени досега в град Перник. От проучването става ясно, че пространствата между подземните галерии са нарушени, но това са само предварителни резултати. Всички специалисти, които взеха участие във форума се обединиха около мнението, че за да се намери вярното решение, трябва да се продължи с проучванията и с други методи.

В следващите месеци Росица Янакиева и Сдружение „Стабилност за Перник” организират нова среща със специалистите в областта, на която вече ще бъдат и разписани детайлно конкретните стъпки за справяне с проблема.  

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини