Ще светне ли Перник в синьо

Чаровницата Ана Мария е дъщеря на Радосвета и Росен Симеонови . Ана Мария е с аутизъм.  Откакто са  научили диагнозата  на детето си, двамата   не спират  да се борят с нея.

На 2 април- Световен ден за информираност за аутизма , в Двореца на културата  от 18. 30 ч. ще се проведе среща на родители , в чиито семейства растат деца с аутизъм . Срещата е инициирана от сем. Симеонови . На пресконференция двамата заявиха, че сформират Инициативен комитет от родители , с чиято помощ да се създаде   местна фондация, която да подпомага живота  и развитието на децата с разстройство в развитието  във възрастта  от 12- 18 г. В този период държавата абдикира от тези деца  и те реално са лишени от стратегия за справяне и професионална помощ . Целта на родителите ще бъде да се даде гласност и информираност  в обществото , за да могат все повече наши съграждани да научат за диагнозата и как да я приемат. Хората трябва да знаят, че аутизма не е присъда за цял живот и при подходящо обучение, аутистите биха могли да са пълноценни хора.  В по- дългосрочен план, фондацията си поставя за цел създаването на дневен център за работа с деца аутисти. Малко са семействата, които могат да си позволят ежедневно нужните терапии за децата си . Много от децата с аутизъм не са диагностицирани, за това не е ясен техния брой. Други, с диагноза , не са виждали през живота си психолог и логопед.

 На фотоизложба „Време е да научим за аутизма” ще бъдат показани пана с фотоси, които информират обществото за състоянието аутизъм . Ще бъдат показани и творби на деца с аутизъм. В национален мащаб в кампанията за информираност на обществото участват много известни личности. На перничани помагат от фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, учредена от Владислава Цолова- майка на дете аутист.

 На 2 април много известни сгради в света са осветени  в синьо- цвета на аутизма . Така светът показва съпричастност към тези личности . В България също ще има запалени сини светлини на някои обществени сгради. Във Варна в синзьо ще светне Младежкия дом.   Призоваваме местният парламент да взема такова решение и за нашия град. Много бихме искали поне една сграда в града да светне в синьо в знак на съпричастност.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини