Над 70 пожара горяха в региона през изминалата седмица

Над 70 пожара са гасени в региона през последната седмица. Няма пострадали хора и нанесени сериозни материални щети.

Повишаването на температурите през последната седмица доведе до рязко увеличаване на пожарите в Пернишка област. Със затоплянето на времето, стопаните често пъти предприемат мерки за почистване на дворовете и земеделските площи от сухи треви, навята от вятъра шума, ненужни вещи и др., като ги изгарят,  без да се съобразяват с противопожарните изисквания. Това създава предпоставки за възникване на пожари, както в обектите от частния и обществения сектор, така и в горите с нанасяне на големи материални щети, а понякога и човешки жертви. Пожарите унищожават растителност, животни и микроорганизми, необходими за нормалното протичане на кръговрата в живата природа.

В периода 16 – 25 март на територията на Пернишка област са възникнали 70 пожара в сухи треви. Благодарение на своевременната намеса на служителите от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” (ОУПБЗН), пожарите не обхванаха големи площи и има нанесени материални щети само в два пожара без жертви.

Напомняме ви, че според българското законодателство, земеделските стопани, които запалват стърнища и сухи треви, могат да бъдат лишени от земеделски субсидии. Според ЗМВР при първо провинение нарушителите могат да бъдат санкционирани с глоба от 200 до 2000 лева, а при рецидив налаганата глоба е от 500 до 5 000 лева. Според ал. 2 на чл. 331 от НК всеки, който предизвика пожар в горския фонд вследствие на запалване на стърнище, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 5000 лева. Текстове от Закона за опазване на околната среда също категорично забраняват паленето на подобни площи, независимо от сезона.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини