Козунак с бадеми и стафиди

Козунак с бадеми и стафиди

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Кипнете половината от пресното мляко и сипете в него 1/2 ч.ч. от брашното - бъркайте интензивоно до получаване рядка каша. Размийте маята с останалото топличко прясно мляко и 1 ч.л. захар.

Активизиралата се маят добавете при непрекъснато бъркане към брашняната каша, след което покрийте съда и оставете да втаса.

Останалото брашно пресейте в тава и направете калденче посредата. Жълтъците разбийте самостоятелно и ги добавете в калденчето, след което отделно и белтъците.

Постепенно добавяйте от млякото с маята, солта и настърганата лимонова кора. Започнете да месите докато се погълне брашно, като от време на време добавяте от омекналото масло.

Когато започнат да се образуват мехурчета, добавете в тестото стафидите и част от бадемите, предварително нарязани на 2.

Готовото тесто оставете да втаса, след което го разделете на части и оформете желаната форма козунаци в намзнена форма или тава. Оставете отново да втаса на топло и набодете хубаво останалите бадеми отгоре.

Намажете с разбит жълтък или олио, поръсете с филирани бадеми и захар и сложете да се пече в предварително загряна силна фурна. След около 10-15 минути намалете на умерена и изпечете до готовност.

Източник: gotvach.bg

Последни новини