Телефонът като банкова карта

M-Tel и Първа инвестиционна банка стартират пилотен проект за мобилно безконтактно разплащане. Решението, което превръща мобилния телефон в кредитна карта, използва технологията NFC (Near Field Communication). Телекомът ще постави началото на проекта през май - това стана стана ясно по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

По подобие на разплащанията с банкови карти, мобилните безконтактни разплащания се извършват само с помощта на смартфон, снабден с NFC чип. За да направи покупка, клиентът трябва да доближи телефона си до терминал на Mastercard в търговския обект и след това да одобри транзакцията.

Услугата може да се използва навсякъде по света, където се приемат безконтактни плащания PayPass и където има POS терминали на Mastercard. Таксите при използването на новата технология няма да са различни от тези при безконтактните дебитни и кредитни карти.

В момента Мобилтел обсъжда възможностите за интегриране на услугата и в обществения транспорт, включително и в метрото. Пилотният проект на българския мобилен оператор ще продължи шест месеца, като търговският му старт може да бъде обявен още тази година.

На този етап мобилните телефони, които могат да използват NFC технологията, са малко на брой, но производители като Google, RIM, Samsung, Nokia планират да увеличат броя на своите NFC модели. Портфолиото на българския телеком включва два модела с NFC възможности - Blackberry 9900 и Samsung Nexus.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини