Г-20 oбсъжда европейските финансови проблеми

Министрите на финансите на страните от групата Г-20 се събират днес и утре в мексиканския курорт Лос Кабос, където европейските лидери най-вероятно ще призоват към значително увеличаване на средствата, предоставени на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи ДПА.

Страните от Г-20 обаче не са единодушни по този въпрос. САЩ, най-вече, се колебаят да инжектират повече пари в касите на МВФ за борба с глобалната икономическа криза и твърдят, че е време европейците да положат повече усилия.

Очаква се германският министър на финансите Волфганг Шойбле да използва срещата на Г-20, за да препоръча новия спасителен пакет за Гърция като следваща стъпка към стабилизирането на еврозоната.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър обаче вероятно ще даде да се разбере, че няма да се пазари с Берлин за финансите на МВФ. Преди да се съгласят да обещаят увеличаване на средствата на МВФ САЩ искат ЕС да влее повече пари в разрешаването на дълговата си криза и да създаде собствена "защитна стена".

Малко вероятно е на срещата на Г-20 да бъдат постигнати конкретни споразумения за финансирането на МВФ и се очаква преговорите да продължат до следващата среща на групата през април.

МВФ се опитва да увеличи над два пъти обема на хазната си, събирайки допълнителни 600 млрд. долара, с които да помага на страните да се преборят със световната дългова криза. Сега организацията разполага с 386 млрд. долара, припомня ДПА. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини