В София климатиците трябва да изчезнат

климатиците по фасадите трябва да изчезнат

След като публичните сгради - общински и държавни, си решат въпроса с климатиците по фасадите, можем да се обърнем към гражданите. Обратният ход - да тормозим първо гражданите, е абсолютно недопустим. Това заяви пред журналисти главният архитект на София Петър Диков.

Първата общинска сграда, която ще реши проблема, е на направлението "Архитектура и градоустройство" към Столичната община. Оттам през април ще бъдат свалени всички климатици и ще бъдат събрани в една система, обясни Диков. Проектът е на стойност 240 хил. лева от собствено финансиране.

Следващата стъпка ще е да обърнем внимание на всички останали публични сгради, които трябва да махнат климатиците от фасадите си, продължи главният архитект.

До края на годината ще има план за частните жилищни домове. Нормативно Диков ще предложи през лятото промени в наредбите, които да позволят това да се случи. По думите му сега е рано да се дават конкретни мерки, които ще бъдат взети.

"Няма да тормозим гражданите, но ще предприемем действия, защото сигурно в Европа сме единствените с такъв проблем", обясни още той. След това посочи примери с европейска Турция и Щутгарт, където също нямало безразборно поставени климатици по фасадите. "Тук се създава много ориенталски вид на целия град", допълни Диков.

Проверки и глоби засега не се предвиждат и за остъклените балкони, както стана известно миналата седмица. Гаражните клетки пък ще бъдат въведени в регистър. В момента районните администрации в София събират информация за гаражите.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини