Най-релаксиращата песен в света

Британското трио от Манчестър - Marconi Union, твърди, че е автор на най-релаксиращата песен, писана някога, предаде сайтът NME.com.

Парчето, озаглавено Weightless (от англ. - безтегловен), е толкова успокояваща, че според учените не трябва да се слуша по време на шофиране.

Триото е работило по създаването на композицията съвместно със звукови терапевти, като целта им от самото начало е била да направят песен, която забавя дишането и намалява дейността на мозъка.

След като е била завършена, темата е била пусната пробно на 40 жени като част от изследване, поръчано от компанията производител на душ гелове и шампоани Radox. Оказало се, че песента е по-успокояваща от парчета на изпълнители като Enya, Моцарт и Coldplay. Над 65 участниците в теста са заявили, че композицията е намалила нивата им на тревога.

Основателят на Британската академия за звукова терапия Лиз Купър казва, че песента използва много музикални принципи, за които поотделно е доказано, че имат успокояващ ефект. "Комбинирайки тези елементи по начина, по който са го направили, Marconi Union са създали перфектната релаксираща песен. Според изследването това е най-успокояващата и отпускаща песен в света", допълва Купър.

Важно е композицията да е дълга осем минути, коментира терапевтът. Това се налага тъй като, за да се появи процесът, известен като унасяне и успокояване, са нужни около пет минути. "Паузите между тоновете са създадени с цел да създават чувство на еуфория и комфорт. Освен това няма повтаряща се мелодия, което позволява на мозъка напълно да се "изключи". Вместо това има разнообразни акорди, които спомагат за внасянето на по-дълбоко усещане за релаксация. Последният елемент са ниските, провлачени звуци, които наподобяват будистки напеви", допълва той.

Темата Weighless се нарежда на първо място в класация, която включва песента на Coldplay - Strawberry Swing, хита на All Saints - Pure Shores и Someone Like You на Адел.

Пълният списък с десетте най-релаксиращи песни, по реда на техния ефект:

1. Marconi Union – Weightless

2. Airstream – Electra

3. DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)

4. Enya – Watermark

5. Coldplay – Strawberry Swing

6. Barcelona – Please Don`t Go

7. All Saints – Pure Shores

8. Adele - Someone Like You

9. Mozart - Canzonetta Sull`aria

10. Cafe Del Mar - We Can Fly

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини