Истината за "Фейсбук" - ако Зукърбърг посмее да я каже

Защитата на личните данни е безсмислено понятие и умря много отдавна

Не че някой се съмняваше, че има нещо гнило в отношението на "Фейсбук" към личните ни данни, но Федералната търговска комисия на САЩ го доказа категорично. Социалната мрежа наскоро успя да се измъкне чрез споразумение от жалба за измама на потребителите, подадена от комисията. 8-цифреният иск обвинява "Фейсбук", че променя правилата за защита на данните, без да уведоми потребителите, разпространява лична информация без съгласие на хората, че лъже, когато твърди, че проверява сигурността на външните си приложения. Като част от споразумението "Фейсбук" се ангажира, че ще престане да прави измамни твърдения за защита на личните данни и че ще иска разрешение, преди да променя начина, по който използва информация за потребителите си. Освен това компанията трябва да се предаде на одитиране за защита на данните в следващите 20 години. Основателят Марк Зукърбърг написа изявление, в което се заклева да спазва правилата, и призна: "Направихме куп грешки", но не се извини. Ето какво можеше да напише, ако беше решил да е брутално откровен:

Скъпи потребители на "Фейсбук",

"Фейсбук" винаги е вярвал, че потребителите трябва да имат пълен контрол над споделянето на личната си информация. Именно затова непрекъснато получаваме оплаквания от хората и затова Федералната търговска комисия започна разследване срещу нас и ни обвини в измама на клиентите. Постигнахме споразумение, като се съгласихме на няколко вяли нови правила, които обаче нямаме намерение да спазваме и които, даже и да решим да спазваме, няма да постигнат нищичко.

Истината е, че ние нямаме никаква изгода да пазим вашите лични данни и ако още вярвате в обратното, то значи сте даже по-глупави, отколкото ви мислим, а както знаете, ние ви имаме за големи глупаци. Помислете малко. Нашият бизнес върви единствено когато можем да ви следим и да продаваме тази информация на рекламодателите. Не го ли схващахте досега?

Вие всъщност не сте наш потребител, а продуктът, който продаваме. Да ви пазим личните данни е същото като обещанието на птицефермите да осигурят по-добри условия на живот на пилетата. Естествено, всички го обещават. Но всички знаем, че нямат намерение да го изпълняват.

И при нас е така. Никога няма да спрем да изстискваме информация от вас. Как бихме могли? Ние сме все пак бизнес. И сме вътре, за да правим пари. А инвеститорите ни биха искали да правим колкото се може повече пари. Просто не ни е в природата да престанем. Нали знаете баснята за скорпиона и жабата? Е, същото е.

Нещо повече, подозирам, че и вие знаете всичко това. Знаете кои сте, знаете за какво сте предназначени. Как може да е иначе? Колко пъти са ни хващали, че правим нещо потайно - отначало отричаме, но сетне си признаваме и обещаваме да се поправим само за да се обърнем и да измислим нещо още по-гадно.

Но вие, вие си оставате. Е, мрънкате много и все заплашвате да се отпишете. Но никога не го правите, нали? Честно, единственото, което мога да заключа от това, е, че независимо от всичкото оплакване в крайна сметка изобщо не ви пука за личните ви данни. Можете да си тръгнете във всеки момент. Ние няма да ви спираме. Не сме ви принудили да сте във "Фейсбук" с опряно дуло в челото. Но ей ви на.

И не става дума само за "Фейсбук". Същото е с "Гугъл", "Епъл", "Амазон". И с "Майкрософт" и Yahoo. И с всяка една социална мрежа, с всяка локална услуга. Така е в цялата онлайн екосистема, тази индустрия за милиарди, милиарди долари, тази глобална сила, която влияе на всички останали индустрии, като въвежда модел, в който, вместо да плащаш за нещо с парите си, плащаш с личната си информация. И какво ще направите? Ще излезете от интернет? На добър час.

Можете да се оплаквате колкото си щете на правителствените регулатори, но наистина ли вярвате, че цялата тази нова и необятна индустрия ще вземе да спре, защото няколко хипари са седнали да мрънкат за личните си данни? И Федералната търговска комисия знае отлично, че не може да спре прогреса, затова и ни пуска само с едно перване по китката. Няма глоби. Няма наказания. Няма нужда да поправяме нещо. Просто оттук нататък, ако правим промени, трябва да позволим на хората да избират, вместо да им налагаме. И за 20 години да пуснем независими одитори да анализират практиките ни. Ужас! Направо да умреш от страх!

Ето истината. Защитата на личните данни е безсмислено понятие. Защитата на личните данни свърши много отдавна. Но очевидно човешкият мозък не може да се справи с подобна промяна, освен ако не му я поднасяме малко по малко, с чаена лъжичка. Тъй че ще продължим да живеем с тази лъжа и да се преструваме, че неприкосновеността на личната информация съществува и заслужава да бъде защитавана. Ще играем тази игра и ще оставим хората постепенно да се адаптират. Ще сътрудничим на правителството, ще ги оставим да се радват на дребните си победи и да обявяват беззъбите си мерки срещу нас.

Това е като кабуки, но е съвсем малка цена на фона на печалбата, която ще оберем. Ако сте забелязали, смятаме да пуснем компанията на борсата. Там тя ще бъде оценена на 100 млрд. долара. Много пари, нали? Затова на всеки един от 800-те милиона потребители на "Фейсбук" искам тук да благодаря. Като споделяте своята лична информация с нас - даже и без да искате - сте допринесли малка частица от тази огромна сума. Наистина не бихме могли да се справим без вас. Тъй че Господ да ви поживи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини