Съветът на Европа планира харта за защита на интернет потребителите

Съветът на Европа планира да състави харта за правата на потребителите в интернет заради зачестяващите опити на правителствата да контролират мрежата, заяви заместник генералният секретар на организацията Мод де Бур-Букикио, цитиран от "Ройтерс".

На годишния форум за интернет управлението в Найроби редица активисти заявиха, че властите стават все по-дръзки в опитите си да контролират мрежата, благодарение на която започна арабската пролет и където бяха публикувани стотици хиляди секретни дипломатически документи на САЩ.

Те твърдят, че властите в различни страни от Египет до Пакистан например се опитват да контролират интернет чрез тактики като филтриране или блокиране на съдържание или следене.

"Искаме да подчертаем това развитие, вероятно под формата на харта за правата на интернет потребителите, така че те да могат да изискват всеобщ достъп и да знаят към кого да се обърнат, когато тези принципи са нарушени", каза Букикио.

"Обсъдихме това с правителствата на страните членки и може да започнем с изготвянето на проектохарта", допълни тя. Според заместник генералния секретар идеалната ситуация би включвала минимални ограничения от правителствата, тъй като интернет се е превърнал в ключов канал за комуникация и търговия.

"Не трябва да има прекалена регулация. Основният принцип е, че интернет трябва да бъде свободен и достъпен, и затова прекалената регулация няма как да бъде добра мярка", обясни Де Боер-Букикио.

Според изследване на консултантската компания "МакКинзи" благодарение на интернет се осъществяват около 21% от ръста на брутния вътрешен продукт в развитите страни. Чрез интернет се осъществява и търговия на стойност 8 трилиона долара.

Пред "Ройтерс" юристът Джеръми Малкълм заяви, че потенциалът на интернет да повиши жизнения стандарт в развиващите се страни е изключително подценен. Там едва 21% от населението има достъп до интернет, докато в развития свят този дял е 69 на сто.

В изготвянето на проектохартата ще се включат правителствата на страните членки, индустрията и гражданското общество.

"Властите имат интерес да въведат идеята за човешките права, демокрацията и върховенството на закона в своите принципи за управлението на интернет, тъй като това им помага да покажат на света, че са прозрачни и сериозни, що се отнася до корупцията", каза още Де Бур-Букикио.

"За стимулирането на икономиката е изключително важно да се покаже, че се вземат мерки срещу ширещата се корупция, която за съжаление е перманентна, тъй като това ще вдъхне увереност на други държави и инвеститори", допълни тя.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини