Саркози и Меркел: Гърция остава в еврозоната

Президентът на Франция Никола Саркози германският канцлер Ангела Меркел са заявили в телефонен разговор с гръцкия премиер Георгиос Папандреу, че Гърция трябва да остане част от еврозоната, въпреки опасенията, че страната е пред фалит, предаде "Блумбърг".

От своя страна, Папандреу е уверил двамата, че Гърция ще направи всичко възможно за решаването на дълговата си криза.

Премиерът на Гърция Георгиус Папандреу увери миналата седмица, че страната ще предприеме допълнителните мерки за съкращаване на разходите, за които настояват международните кредитори.

По думите на Папандреу, южната ни съседка няма да се откаже от еврото.

Припомняме, миналата седмица Германия предупреди, че Гърция няма да получи следващия транш от пакета финансова помощ, одобрена от ЕС, ако не бъдат предприети допълнителни мерки за съкращаване на дълга.

Френският президент потвърди по-рано необходимостта отделните парламенти на страните от еврозоната бързо да одобрят споразуменията, взети от лидерите на Еврозоната на в края на юли месец, касаещи втория спасителен финансов пакет за Гърция и ангажиментите, поети от Атина.

Говорителят на френския президент каза, че Франция се е съгласила да плати цената на днешната тристранна телеконферентна среща, тъй като Гърция не може да се позволи това.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини