ДАНС, НСО и НРС нарушават Закона за защита на личните данни

Три специални служби - ДАНС, Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба - събират и обработват видеоматериали без да имат вписан регистър в Комисията за защита на личните данни, в който да посочи с каква цел и по какви правила събира този видеоархив. Това показва справка на комисията, поискана от Дарик. Така службите нарушават Закона за защита на личните данни.

Миналата седмица Дарик съобщи, че такъв регистър за видеонаблюдание липсва и при Столична община, които съхраняват записите от десетки камери, разположени около училища, детски градини и паркове.

Според разпоредба на комисията от 2009 година всеки, който архивира видеоматериали, трябва да посочи целта за събирането им и правилата, по които ги съхраняват. От правоохранителните служби единствено МВР, военна полиция и военното разузнаване са обявили такива регистри. ДАНС, Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба са регистрирани като администратори на лични данни, но нямат обявен регистър видеонаблюдение, въпреки че използват камери.

Пред Дарик началникът на НСО ген. Димитър Димитров заяви, че съхраняват записите до три седмици: „Имаме вътрешен регламент, но не поддържаме такъв архив, до няколко седмици и след това записите се изтриват. Правим записи само около нашите сгради".

Началникът на външното разузнаване ген. Кирчо Киров пък обяви, че службата не работи на територията на страната и затова дейността й не е предмет на българското законодателство. Но и не отрече да имат архив от видеонаблюдение: „Ние с подобна дейност на територията на страната не се занимаваме. Не е предмет на българското законодателство".

Държавна агенция „Национална сигурност" също потвърдиха, че имат система за видеонаблюдение, без обаче да отговорят конкретно дали съхраняват видеозаписите. В писмен отговор от ДАНС посочват, че видеонаблюдението им е изградено за „физическата сигурност" на класифицираната информация.

Според председателя на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова въпреки строгите правила на защита на информацията в тези служби, може да се допусне и злоупотреба: „Налице е в много случаи при перфектна организация на дейността именно от лични интереси, мотиви или подбуди определени служители да злоупотребяват най-често без знанието на своя работодател".

Венета Шопова посочи, че още на следващото заседание на комисията ще разгледат въпроса за липсата на регистри за видеонаблюдение в ДАНС, НСО и външното разузнаване.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини