Трима фотографи сред акули човекоядци

William Winram

Гмуркачите Уилям Уинрам, Фред Байли и Пиер Фрола съчетават свободно гмуркане с фотосесия с големите бели акули. Без защитна клетка. Без харпун или нож, въоръжени само с камери и фотоапарати.

Акулите, с които те се снимат имат репутация на човекоядци.

Защо го правят, тези луди хора? Те искат да покажат, че естественият човешки страх е отишъл твърде далеч, надхвърляйки многократно реалния размер на опасността и да убедят хората, че акулите са същества, които заслужават закрила. Ненапразно на визитната картичка на Уилям Уинрам пише "Shark Publicist".

Естествено риск има, затова гмуркането се подготвя старателно. За да има снимки, батериите се зареждат, картите се чистят, проверява се фото и видео екипировката.

Под водата няма никаква възможност нито за смяна на батерии, нито за проверка колко са пълни картите. Преди да се потопят тримата дълго време наблюдават гигантските животни, за да се уверят, че е безопасно да са във водата с тях.

Прадварително не може да се каже какви кадри ще успеят да занемат, появата на акулите е непредвидима, защото не се знае от каква посока ще пристигнат. А и водната среда променя обичайната скорост и начин на придвижване. Така че снимките са репортажни, заснети на мига.

За да не станат следващото хранене на акулата, Уилям и Фред са нащрек. Те могат да наблюдават акулата, с която се снимат, но трябва да държат под око и всички други, които може да ги доближат. Така, че си пазят един на друг гръбовете. Работили са дълго време заедно и познават всяко движение на другия, което е особено важно под водата в непредвидима ситуация. Все пак са успели да хванат великолепни моменти от контакта на акулата с човека, публикувани в галерията на latimes.com.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини