Гражданска отговорност става изцяло "електронна"

От днес задължителната застраховка Гражданска отговорност ще може да се сключва само и единствено по електронен път, чрез Единната информационна система за оценка управление и контрол на риска (ЕИСОУКР). Това важи и за задължителните застраховки Злополука на пътниците в средствата за обществен превоз, гранична застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, както и сертификати Зелена карта.

Всяка полица, написана на бланка от кочан от 26 юли нататък би била невалидна. Така наречените електронни полици се генерират в системата на Гаранционния фонд ЕИСОУКР, разпечатват се на хартия и се подписват от двете страни по договора. Хартиената полица задължително се носи от водача при шофиране.

Изброените застраховки може да се сключват само от офиси на застрахователи, брокери и агенти, които разполагат с компютър, онлайн връзка с информационната система на застрахователя и принтер. На този етап само системите на застрахователите са директно свързани с ЕИСОУКР. За да се сключи застраховка, съответният служител или агент използва специален интерфейс на системата на съответната компания. Този интерфейс се използва от брокерите, освен когато разполагат със собствени информационни системи, които осигуряват автоматизирана връзка с тази на застрахователя.

Ще отпадне проблемът със забавеното отчитане на полиците и ще се сведе до минимум възможността за антидатиране. В резултат на това се очаква да се покачи обхватът на Гражданската отговорност, най-малкото с процента на забавящите се за отчитане полици.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини