Откриха най-голямата водна маса във Вселената

Облак от водни пари, с маса до 140 трилиона пъти водата в океаните на Земята, е открит от астрономи в НАСА. Това е най-голямата водна маса, откривана някога във Вселената. И най-древната.

Учените установили, че около масивен квазар на повече от 12 милиарда светлинни години има огромно, наистина в космичеки мащаб огромно количество вода. Квазарите са най-светлите обекти във Вселената, черпещи енергия от черни дупки, които се хранят с газ и прах от околностите.

Този квазар, APM 08279 5255, се "храни" от черна дупка с маса 20 милиарда пъти масата на нашето Слънце, като "призвежда" енергия колкото хиляда трилиона слънца.

"Този квазар е уникален заради производството на огромна маса вода", каза Мат Брадфорд от НАСА, съавтор на откритието, в съобщение за пресата.

"Това е поредното доказателство, че водата е широко разпространена в цялата Вселена, от най-ранни времена."

Астрономът Алберто Болато от Университета на Мериленд, казва, че откритието доказва съществуването на вода много по-рано, 1 милиард години назад към Големия взрив, отколкото се е приемало досега.

"Тъй като светлината, която ние виждаме е излъчена от този квазар повече от 12 милиарда години, ние сме свидетели на водата, която е само на около 1,6 милиарда години след началото на Вселената", обяснява Болато в съобщението за пресата.

Облакът е с размер стотици светлинни години и е 300 трилиона пъти по-разреден от земната атмосфера. Температурата му е -63 градуса по Фаренхайт (-53 градуса по Целзий). Водната маса открита край
APM 08279 5255 е пет пъти по-"топла" и от 10 до 100 пъти по-плътна от всяка, наблюдавана досега в Млечния път.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини