БСП и ГЕРБ ни спретват коалиция за изборите в Перник

След две години нищонеправене ГЕРБ и БСП са се запътили вкупом и задружно към вземане на общинската власт в Перник. Кое накара тези две политически формации, между които прехвърчаше огън и жупел до преди само две години сега да кажат дружно "Да" пред олтара на властта?

Всъщност - и отдалеч се вижда, че тази "любов" е само брак по сметка! По-точно казано - това е брак за наша сметка! Брак, от който без значение какви са нашите възгледи, вярвания и политически убеждения - всички ние сме дълбоко излъгани!

Нормално е да се запитаме - всъщност кой и какво спечели от последните парламентарни избори, в които всички ние участвахме с мисълта за промяна? Има ли разлика между отделните политически формации във властта и каква точно е тя? Някой спазва ли въобще обещанията, дадени пред избирателя или тези обещания са само част от една игра, в която ние винаги губим?

Годините на прехода само ни показаха, че всъщност разлика между партиите във властта на практика няма! Нещото, което винаги ги е обединявало, а и винаги ще ги обединява е самата власт. По тази причина, всъщност, разделението в обществото ни е по линията властимащи - всички останали. Разделение, утвърдило се в годините и разделение, недопускащо съществуването на каквито и да било нормални и трезвомислещи хора до лостовете на самата власт! Разделение, оправдаващо безпринципните коалиции, партийното номадство, подлизурщинаната и подмазвачеството все с едничката и съкровена цел - оставане на власт на всяка цена! Това е всъщност и разделението между бедни и богати. Властта в България е бизнес и който я притежава - притежава най-чистият начин за правене на пари. Всички останали са поставени в положението да гледат в тавана и да лапат мухи. Или пък да се борят с вятърни мелници. Кой каквото от двете му харесва повече.

Това разделение поставя и много хора пред дълбок вътрешен конфликт - да слугуват на властта или да си останат винаги бедни. Да са безсъвестни и доволни или да са донкихотовци и смешни в собствените си очи! За доста хора изборът е лесен: Кариеристи, подмазвачи и безсъвестни типове продават кой каквото има в услуга на властта. Медии продават рейтинг срещу финикийски знаци. Млади хора, осъзнали далаверата, летят в различни орбити около нея. Довчерашни приятели стават врагове. Бизнеса се моли за работа. А ако вече я е свършил - за правото да си получи парите! И това са все неща, които ни разделят, обезверяват и ни втълпяват всеки божи ден, че да се гласува е безсмислено; че нищо не зависи от нас; че се занимаваме с глупости; че политиката е мръсна работа.

Всъщност - това е и единственото нещо, което трябва на властта! Тя знае, че необходимото и достатъчно условие да съществува е хората да не правят нищо! Да не гласуват, да нямат доверие никому, да са пасивни и дезориентирани. Хитро скроено! И добре работи...

Е - има и хора, които не се хващат на тази игра. Те просто си хващат багажа и се изнасят през Терминал 1. И това може да е тяхното лично спасение, но не е спасението на България. Защото всеки от тях, където и да отиде мисли за близките си останали тук. Подкрепя ги материално и храни надежда за връщане... Един ден... Когато нещата се оправят...

Но нещата няма как да се оправят сами! Парите им пак идват в България и същите тези пари пак биват присвоени по един или друг начин.Чрез несъразмерно високите цени на храните и горивата. Чрез монополите. Чрез властта и обслужващите я и гравитиращи около нея кръгове! И кръгът отново се затваря! Пак чрез властта!

Затова - не се учудвайте, че партиите във властта искат да са противници само за един месец на всеки четири години! Това е зрелището и обещанието за хляба на народа! Те нямат изгода да са противници за повече време. Това е брак по сметка. Това е и целувката на Юда!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини