Остана и старото набиране в градовете

"Виваком" не се съобрази с изискването на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от днес фиксираните телефонни номера в рамките на населено място да се набират с „0” и кода на населеното място.
От компанията обявиха, че започват постепенното въвеждане на т. нар. закрито набиране, като за определен период от време абонатите на телекома ще могат да набират номера в рамките на едно населено място, както с префикс "0" и код на съответното населено място, така и директно, както беше досега.
Целта била клиентите да бъдат улеснени в прехода към новия начин на набиране.
По новото изискване, например, потребителите в София ще трябва да наберат „02” преди номера на търсения от тях абонат в същия град.

Телекомът настоя вчера новото набиране да не бъде въвеждано веднага, а след преходен период от поне 6 месеца, през който абонатите да имат възможност да набират телефонни номера и по двата начина.
Макар, че в пресъобщение на телекома пише, че изпълнява изискванията за преносимост, реално той не се съобразява с решението на комисията.

От КРС вече обясниха, че не се допуска паралелното използване на открито и закрито набиране (без код и с код).
Мотивите на регулатора са, че то е заявено на 5 май 2010 г. и че "близо една година е достатъчно време за подготовка и въвеждане на техническите изменения в мрежите на операторите и за информиране на абонатите".

Комисията отхвърли и тезата, че въвеждането на закритото набиране ще затрудни потребителите.
Шест месеца след въвеждането му, за улеснение при набиране на географски номер без префикс и код ще се включва гласово съобщение с текст, поясняващ изискването за набиране на номера, каза вчера председателят на КРС Веселин Божков.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини