Човекоподобен робот излетя в космоса

НАСА изпрати в космоса първия човекоподобен робот. Совалката Дискавъри ще достави на Международната космическа станция новото си творение Robonaut 2, или съкратено R2, пише TechNews.b, цитиран от КРОСС.

Мнозина биха свързали R2 с робота-герой от Междузвездни войни R2D2. За пълноценен андроид обаче все още е много рано да се говори, най-малкото защото R2 не притежава долна половина на тялото, категорични са специалистите.

Роботът ще изпълнява различни задачи в условия, при които за хората има голям риск. В неговия шлем са монтирани четири видеокамери, чрез които устройството не само ще се ориентира в пространството, но и ще предава сигнали към мониторите в диспечерския център. Налична е също пета, инфрачервена камера.

R2 разполага общо с над 350 датчици и сензори. Шията на робота има три спепени на свобода, а ръцете му с размах 244 см - цели седем степени. При земна гравитация всяка ръка може да задържи тежест до 9 кг.

R2 мисли не с главата си, а със стомаха, където е разположен изчислителният център с 38 процесора PowerPC. Конструкцията на R2 е направена от алуминий и стомана. Роботът тежи 150 кг и има височина 1 м. На гърба на робота е разположена раница, в която е монтирана енергийната система.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини