Нов терорист No1

Най-голяма опасност за сигурността на САЩ представлява йеменският терорист Ануар ал-Аулаки.

Това заяви директорът на Националния антитерористичен център на САЩ Майкъл Лейтър, цитиран от АФП.

В изказване пред Конгреса той заяви, че оглавяваната от Осама бен Ладен клетка на "Ал-Кайда", базирана в Пакистан, в последно време е значително отслабена от атаките на американската армия, най-вече от операциите на безпилотни самолети.

"Считаме, че в момента "ал-Кайда" в Пакистан е най-слаба за последните 10 години", заяви Лейтър.

До скоро Осама бен Ладен, когото америкнаксите власти считат за отговорен за атентатите на 11 септември, се считаше за терорист номер едно в света.

Той беше в десетката на най-издирваните от ФБР терористи.

Лейтър отбеляза също, че Ануар ал-Аулаки и йеменската "Ал-Кайда" представляват заплаха, защото са способни да вербуват хора, вкл. и на територията на САЩ.

Директорът на центъра съобщи, че Аулаки владее английски и умело използва възможностите на интернет, за да пропагандира идеите си.

Ал-Аулаки се прочу с пламенните си проповеди в американски джамии, преди да се премести в Йемен през 2004 г.

Наскоро обаче мюсюлманският проповедник беше обвързан с военния психиатър майор Нидал Малик Хасан, който уби 13 души във военната база Форт Худ в Тексас през ноември 2009 г.

Вчера американският гражданин Даниел Патрик Бойд пледира виновен за подготовката на терористична атака и подпомагане на терористи. Следствието го смята за лидер на мрежа от ислямистки бойци на територията на САЩ.

По данни на Би Би Си от началото на 2009 г. над 60 граждани на САЩ са били обвинени или осъдени по дела за извършване или подготовка на терористични атаки.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини