Внимавайте с пристрастяването към диетите, вече е диагноза

Сега е този период от годината, в който жените биват бомбардирани със всякакви съвети относно това какво е добре да се яде, и какво-не. Но цялото това суетене около храната започва да придобива неочаквани размери и учени и лекари забелязват засилване в разпространението на едно хранително разстройство, наречено орторексия нервоза.

За хората, които са засегнати от това разстройство, е характерно едно специално отношение към храната; те са като обсебени от това всичко, което слагат в устата си да е чисто, органично и полезно, като по този начин се отказват от цели групи храни.

Диетолозите подчертават вредното влияние на диетите, спазвани от знаменитостите, върху обикновените хора. Такива са например диетата според кръвната група, любима на Черил Коул, както и диетата за детоксикация с кленов сироп, предпочитана от Бионсе и Наоми Кембъл.

Това ново разстройство засяга предимно жени около 30-те от средната класа. Докато болните от анорексия се съсредоточават върху количеството храна, което поглъщат, орторексиците се интересуват от качеството на храната и стигат дотам, че започват да изключват от менюто си напълно съставки като сол, захар, кофеин, алкохол, пшеница, глутен, мая, соя и млечни продукти.

Храните, които биха могли да съдържат изкуствени добавки като мононатриев глутамат или остатъци от пестициди също биват отхвърлени.

В опит да спазват тези правила, хората могат да стигнат дотам, че да откажат да ядат в ресторанти или в чужди домакинства, което може да повлияе и на социалния им живот.

Да се откажат цели хранителни групи може да доведе до сериозни проблеми, предупреждават диетолозите, но и това непрестанно заливане с "ценни" съвети от знаменитости или неспециализирани издания има своя принос за задълбочаването на проблема.

Според диетоложката Луси Джоунс от Британската хранителна организация никоя храна не трябва да бъде отписвана напълно от дневното ви меню и да си позволявате да хапвате нездравословна храна отвреме-навреме не е грях.

Поддръжниците на диетата според кръвната група твърдят, че хората с различни кръвни групи трябва да ядат по различни начини и различни храни. Тези, които следват диетата с кленов сироп не консумират почти нищо, освен подсладена вода. В нея не се съдържат нито протеини, нито фибри, нито витамините и минералите, нужни на организма, за да остане здрав.

Психоложката Анюла Мутанда изразява притеснението си от тенденцията орторексиците да говорят за диетите си открито: "Анорексиците се опитват да останат скрити и не говорят за проблемите си, докато орторексиците държат да разкажат подробно какви са вижданията им, като даже се гордеят със себе си. Постоянно някой се опитва да проповядва коя храна е добра, и коя – лоша. Само че го правят хора, които нямат реална представа, нито образование за това. Така на хората се насаждат грешни вярвания, което може да доведе до лоши последици за тях и здравето им."

Dailymail.co.uk

Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини