Шоколадова психотерапия

Черният шоколад с висок процент какао може и да е невероятно полезен полезен за организма. Може даже да е крайно необходим. Животоспасяващ, като съня, или като водата. Той съдържа антиоксиданти, твърди се, че предотвратява появяването на тромби в артериите, а мазнините в него не увеличават холестерола. Хвалят го и като афродизиак. И в крайна сметка е включен в диета, която се нарича холивудска. Обаче шоколадът има още качества...

Удоволствието. Животът никога не е толкова лош, колкото може би изглежда. Или може би си е все такъв, но отношението ти към него се променя след парченце от любимия ти шоколад? О, да! И не вярвай на реклами. Твоят шоколад е изцяло твой избор, абсолютно твоя суверенна територия. Ако искаш - с ядки или със стафиди, ако те радва - натурален, ако си напред с дегустациите и си подготвен за авантюрата – 90% какао. Удоволствието е гарантирано.

Сближаването. Тук няма да стане дума за качествата на шоколада като афродизиак. Ще си говорим за черпенето. Освен че чрез шоколадовите бонбони споделяме всеки важен повод с колеги или приятели, имаме още шансове. Колко пъти ти се случвало да си хапваш шоколадче, без някой да си поиска? Само ако си сам в къщи, подозирам. Има всички основания майсторското изяждане на блокче шоколад да бъде обявено за социален феномен.

Просветлението. Извървял си още една крачка към себе си, ако вече си в състояние да кажеш „Да, шоколадът е част от моя живот”. Не казвам, че тази крачка е лесна, вероятно е по-трудно само да се обясниш в любов. Но не е ли добре да си признаеш, поне тази страст, с която унищожаваш всичко шоколадово в три сутринта. Тука има и малко подъл жокер. След признанието идва контролът. Та ако смяташ, че си пристрастен по нездравословен начин към шоколада, ако се чувстваш гузен по някаква причина, когато той се топи в устата ти, с две думи, ако губиш контрол над положението ... едното признаване може да ти го върне контрола, можеш пак да си господар на ситуацията с шоколада.

Правилата. След като си признал връзката си с кафявото чудо, не трябва да се изненадваш, че ще има правила. Много вероятно е вече да си стигнал сам до тези откровения. Но първо: не го дъвчи, остави го да се разтопи в устата ти. Второ, не бързай. Това правило не е за да контролираш ситуацията или защото са ти казали, че така ще намалиш консумацията. Неее, ти няма да бързаш, защото само така удоволствието е пълно. Само така вкусовите ти рецептори ще разберат с какво си имат работа. Трето, посвети тази минута само на шоколада. Не омешвай перфектния вкус и букета аромати с нищо друго. Дори от сорта на говорене по телефона, гледане на телевизия или четене. Струва си да го направиш., защото има да се питаш как толкова гигантски усещания се побират в едно малко парченце.

Има един голям урок още. Вкусът на това парче шоколад по нищо не се отличава от вкуса на останалите в опаковката. Твоята задача е да определиш с няколко думи (избери ги бързо и спонтанно) какво е то. Назови го с думи, изрази усещанията си в този момент.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини