Среднощно гласуване на промените за обезщетения и осигуровки

От 9 съответно на 12 и на 18 месеца се увеличава периодът, върху който се изчисляват обезщетенията за безработица и за бременност и раждане от догодина. Вноската за пенсия се увеличава с 1.8 на сто от 1 януари.
Малко преди полунощ парламентът гласува окончателно бюджета на ДОО за 2011 година, предаде БТА.
Преди това в залата се проведе поименно броене на присъстващите депутати по искане на Коалиция за България заради съмнения за кворум.

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица става от 6 лв. на 7,20 лв.
От левицата поискаха увеличение с 1% на осигуровката за фонд "Безработица", което щяло да доведе до допълнителни приходи от около 180 млн. лв.

Над 370 млн. лв. повече се очаква да постъпят в НОИ след вдигането на вноската за пенсия. От 1 януари догодина осигуровката за фонд "Пенсии" за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. ще се разпределя така - 7,9 на сто за сметка на осигуреното лице, а когато то е самоосигуряващо се - 17,8 процента. 9,9 процента ще плаща работодателят, а 12,9 на сто, ако работникът е 1-ва или 2-ра категория труд.

За родените след 31 декември 1959 г. от догодина вноската във фонд "Пенсии" ще е 5,7 на сто за сметка на осигурените, а за самоосигуряващите се - 12,8 процента. Осигурителят ще дава 7,1 на сто, когато лицето е 1-ва или 2-ра категория труд - размерът ще е 10,1 процента.

Със същия закон парламентът реши да не се осъвременяват пенсиите през следващата година. Мнозинстото отхвърли исканията на БСП и ДПС пенсиите да се индексират от 1 януари.

Депутатите приеха и бюджета на Здравната каса. Решено бе 340 млн. лв. да бъде трансферът от НЗОК към Министерството на здравеопазването, предаде БНР. Според приетия закон всички пари от здравни вноски ще отиват за здраве. Мнозинството отхвърли искането на опозицията да се увеличат с 20 млн. лева парите за първична помощ, с 20 млн. за извънболнична помощ, с 20 млн. за медико-диагностични дейности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини