Човешкият род с три милиона години по-стар

Фосилите са единствения пряк източник на информация за отдавна изчезнали видове и тяхното развитие. Екип учени запълва големите празнини в знанието за историята на човешката еволюция, заради липсата на находки, с нов подход. Човешката еволюция е започнала три милиона години по-рано, показва изследването.

Оксфорд, Великобритания (SPX) 8-ми ноември, 2010 г.
Еволюционно хората са се разделили от шимпанзетата преди около 8 милиона години, според новия статистически модел. В момента научната общност приема, че това е станало преди 5-6 милиона години.

Робърт Д. Мартин отдавна се стреми да интегрира еволюционна информация от генетичен материал от различни видове с данните от вкаменелостите, за да получи по-пълна картина. В работата са участват  математици, антрополози и молекулярни биолози. Празнините поради липса на находки те попълват статистически. Сравнявайки ДНК на близки видове може да се получи ясна картина за това как техните общи гени еволюират с течение на времето, което води до появяването на нови и отделни видове. ДНК доказателствата и компютърните модели предполагат по-дълъг еволюционен период, показва новият метод.

Определянето на момента, в който човешкия род се разделя от най-близките си роднини примати следва да даде възможност на учените да интерпретират по-добре историята на човешката еволюция, казва Робърт Д. Мартин, уредник по биологична антропология и съавтор на новото проучване, публикувано в списание „Системна биология”.

Пример за това е черепът открит в Чад, Централна Африка през това десетилетие. Находката е наречена tchadensis Sahelanthropus и получива прякора Toumai (което означава "надежда за живот" в местните Горан език). Тя предизвиква голям интерес, защото има много човешки характеристики. Обаче няма консенсус как да се класифицира откритието, тъй като възрастта на черепа е около 7 милиона години, много над приетата продължителност на човешката еволюция.

Съгласно новото изследване Toumai биха попаднали в рамките на периода след като човекът се е отделил от линията на шимпанзетата, казва Мартин.

Новият подход в еволюционната история се основава на по-ранна работа на Мартин и колеги. През 2002 г. те публикуват изследване, в което датитрат последния общ предшественик на днешните примати отпреди около 85 млн. г. Това означава, че в продължение на 20 милиона години преди динозаврите да  изчезнат, са живяли и са се развивали ранни версии на примати. С което се оспорва приетата теорията, че приматите и други бозайници са се появили на планетата след като динозаврите са си отишли.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини