ГДБОП откри 2-метрова Афродита

Мраморна статуя на богинята Афродита с височина 2 метра, около 200 различни антични римски монети  - между които денари и сестерции, малки метални статуетки, фрагменти от златни апликации от конска амуниция, оброчни плочки на боговете Асклепий и Хигия са иззети при акция на ГДБОП.

Петима от организирана престъпна група, извършвала незаконни археологически разкопки на територията на обект Улпиа Ескус, до плевенското Гиген и околността, са задържани за 24 часа. Те извършвали и нелегални търговски сделки с придобитите при иманярските разкопки паметници на културата, съобщават от пресцентъра на МВР. 

При акцията са иззети и пет металотърсача, парчета от глинени съдове и фрагменти от други антични вещи и фигурки - общо 53.

Изяснено е, че организатори на групата са братята Н.П. (49 г.) и П.П. (31г.) от с.Гиген. С_ тях в групата е и З.К. (46г.)от гр.Гулянци, област Плевен, Г.Ц. (49г.) от с. врачанското с. Михайлово и Г.Д. (59 г.) от гр.Пордим, като първите трима са известни на органите на реда за иманярство и незаконна търговия с културни ценности.

Статуята е намерена закопана в двора на къщата на братята в с.Гиген. По информация до момента мраморната скулптура вероятно е била изровена в периода 2006-2007 г. от земите на Улпиа Ескус, а по-късно укрита до намирането на подходящи клиенти. Предстои уникалната находка да бъде транспортирана към Плевенския окръжен музей с охрана от МВР, както и да бъдат насрочени експертизи на откритите културни ценности.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини