Референдум няма да има, подкрепяме Турция за ЕС

Турция прави жест към България - интерконекторната връзка, която се изгражда между двете страни, ще бъде част от проекта Набуко. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с турския колега Реджеп Тайип Ердоган.

Според Борисов тази интерконекторна връзка между Турция и България ще помогне за диверсификация на доставките на газ за страната ни.

Българският премиер благодари на Ердоган за ненамесата в проблема с мюфтийството.

Двамата премиери са обсъдили и защитата и реставрацията на културно-историческите забележителности, които се намират на територията на България и Турция.

27 милиона евро могат да ползват Турция и България за трансгранично сътрудничество, изтъкна Бойко Борисов.

България като добър съсед подкрепя европейската перспектива на Турция, посочи българският премиер в отговор на въпрос как ще коментира факта, че след 10 дни НС трябва да разгледа въпроса дали у нас да се проведе референдум за членството на Турция в ЕС.

Бойко Борисов бе категоричен, че пред страната ни не стои на дневен ред въпросът за референдум на тази тема.

ВМРО ще се обърне към 330-те хиляди граждани, подписали искането за референдум за членството на Турция в Европейския съюз, да излязат на протест, ако управляващите се опитат да осуетят законовата процедура за насрочването му.

Остър в коментарите си бе министър-председателят относно призива на френския посланик у нас Етиен Дьо Понсен България категорично да каже "за" или "против" членството на Турция в ЕС.

Ние сме суверенна държава и подхождаме с необходимото уважение към посланиците, но многократно в България те надвишават правата си, когато се изказват, каза Борисов.

Ако нашият посланик в Париж отиде и по такъв начин даде съвет на Саркози какво да прави, смятам, че френската реакция е, че ще го изгонят от Франция, коментира премиерът.

Не стана ясно кога, но от думите и на двамата премиери се разбра, че въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци е решен.

Бойко Борисов призова наследниците на бежанците, които имат претенции към турската страна, да представят документи за собственост и ще бъдат обезщетени. Думите на Борисов бяха потвърдени от Ердоган.

Българският министър-председател благодари на турския си колега за сътрудничеството в пресичане на контрабандата и борба с тероризма и обеща съвсем скоро да има реализирана важна турско-българска операция.

Между Турция и България има интензивен процес на сътрудничество, заяви от своя страна и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Турция винаги е чувствала България близка до себе си, допълни той.

През 2008 година стокообменът между двете страни му е отбелязал сериозна цифра - 5 млрд. долара, но заради световната криза е намалял. Той се надява скоро тази цифра да бъде надхвърлена.

Само строителните турски фирми са инвестирали 1 милиард долара у нас, като България е втората предпочитана дестинация за турските строители след Китай.

Ердоган изрази задоволството си от това как у нас се защитават интересите на турското малцинство, което по думите му имало равни права с българите.

Турският премиер е получил гаранции от Бойко Борисов, че ще се осигури сигурността при провеждането на избори за главен мюфтия.

Турският премиер се оплака, че ЕС поставя непрекъснато пречки пред южната ни съседка. По думите му от 1959 година насам Турция непрекъснато е забавяна в процеса на европейското си членство. ЕС трябва да се отвори за бъдещето си, категоричен бе Ердоган.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини