Песиите, пенсиите наши?

Управителят на НОИ Христина Митрева е предложила модифициран вариант на точковата система при пенсиониране.
Това стана ясно след днешната среща между президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, председателя на НС Цецка Цачева, социалния министър Тотю Младенов, Митрева и депутати от ГЕРБ, предаде БГНЕС.
Засега от мнозинството отказват дадат подробности за системата с мотива, че въпросът ще се обсъди от експертите. Стана известно само, че догодина може да се изпробва вариантът необходимият максимален брой точки за пенсия да се увеличи с една, предаде Дарик радио.

В началото на годината, когато започна да се обсъжда пенсионната реформа, се заговори, че точковата система ще отпадне, а на нейно място се връща изискването за стаж. Така се предвиждаше от 1 юли 2011 г., вместо необходимите по сегашното законодателство брой точки - 94 за жени (при 60-годишна възраст) и 100 за мъже (при 63 г.), да се въведе изискването за минимален осигурителен стаж - като на практика той ще се увеличава.
Точките са сбор от възрастта и стажа.

Така, ако предложението на Митрева се одобри, точките за пенсии ще станат 95 за жените и 101 за мъжете.
 
Министър Младенов обясни, че между първо и второ четене в парламентарната социална комисия ще се прецизират текстовете в Кодекса за социално осигуряване за увеличаването на стажа, а не на възрастта за пенсиониране, на работниците в първа и втора категория труд.

Промените трябва да бъдат оформени в окончателния им вид до месец и половина, когато проектът ще бъде внесен за второ четене в социалната комисия.

По-рано днес Тотю Младенов заяви, че целта на пенсионната реформа е да защити голямата част от хората, които са редовни платци на осигуровки. В този смисъл той каза, че хората, работещи без трудови договори ще имат проблеми.

Стана ясно още, че КТ "Подкрепа" вероятно няма да излязат на протести с КНСБ срещу пенсионната реформа. 
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини