Пет истории на разследващи журналисти в търсене на информация /втора част /

България има Закон за достъп до обществена информация от 8 години. Вместо да се опитват да бъдат максимално прозрачни и инициативата за представяне на всякакаъв вид регистри и данни да идва от тях, каквато е световната практика, българските институции по-често насочват вниманието си върху изобретателността да отказват и прикриват информации. Как представителите на четвъртата власт у нас – журналистите успяват да стигнат до документи, които често са прикривани нарочно от властимащите с цел да се потулят корупционни практики, покзават разказите на 5 от водешите български репортери във филма на Програма Достъп до информация.

В първата част, която haskovo.net излъчи, журналистът от Дарик Радио Богдана Лазарова разказа как заедно със свои колеги успяха да се преборят за законовото си право да присъстват на заседания на Висшия съдебен съвет.

Във втората серия Христо Христов от в-к “Дневник“ споделя трудностите, през които е преминал, за да получи достъп до архивите на МВР. До голяма част от документите той стига чрез ЗДОИ, а по-късно ги използва за документалната си книга

„Убийте скитник”, в която разкрива участието на българските тайни служби в убийството на писателя-десидент Георги Марков.

През 2005 год.изданието донесе на Христов първото по рода си отличие за книга в принос на достъпа до информация.

Документалният филм "Медии и достъпа до информация. Пет истории на разследващи журналисти" е произведен от Центъра за радио и телевизионно обучение Промедия, по поръчка на Фондация” Програма Достъп до информация” и е предоставен за излъчване на haskovo.net.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини