Седмица на куриози в интернет и в технологиите

Куриози онлайн и офлайн, куриози в интернет, куриози в държавата, куриози в политиката, в медиите – куриози във всички сфери белязаха отминалата седмица. Ето най-интересните от тях:

Собственик на британски пъб с безжичен достъп се оказа на подсъдимата скамейка, защото негов клиент е свалил неправомерно от интернет защитени материали през WiFi точката в заведението. Случката е прецедент и загатва какво е на път да се случи с всички безлатни отворени WiFi мрежи в заведенията по света, а и у нас.

Френски съд пък глоби с 1,7 милиона евро eBay заради продажба на фалшифи парфюми. Но не само онлайн търговията със стоки “менте” направи впечатление. У нас крадци на пари чрез банкови карти “менте” бяха заловени да върлуват около банкоматите и за да се спасят от арест се пробваха да подкупят полицаите с 10 000 лева.

Държавата

Куриози с най-висока концентрация имаше тази седмица в родните държавни технологични инициативи.

Още в понеделник се разчу, че "Информационно обслужване" поднови “странния” си търг за разработване на “Система за контрол на вноса - аспекти сигурност и безопасност" на Агенция "Митници". Същият търг бе обявен и в края на октомври и тогава времето, което потенциалните кандидати имаха за подготовка на оферти, бе 3 дена.

Допълнителен смут настана, когато се разбра, че конкурсът на МТИТС за директор на дирекцията “Електронно правителство” е прекратен със заповед на транспортния министър, въпреки че вече бяха минали поне два кръга от надпреварата. Петима участници, разработили концепции за бъдещото e-government развитие, останаха изненадани. От тях двама намериха смелост да публикуват разработените концепции, така че да бъдат прочетени от всички заинтересовани.

Покрай всичко това като че ли остана незабелязан фактът, че държавата обяви анкета за домейна ни на кирилица, по-точно за символите, които да съдържа.

В Интернет

И в кибер-пространството не липсваха абсурдни случки. БСП не можела да пише във форума "БГ Мама", ожали се партията, и заради това стигна до Комисията по защита от дискриминацията. Мамите скочиха, а разумните уеб-потребители се почудиха няма ли си друга работа КЗД, та се занимава с потребителя bunny 73.

Куриозно или не, свинският грип зарази и интернет. Кибер-бандитите се възползват безскупулно от страха на хората и е установено, че в резултат на умелата манипулация в момента набъбва мощен ботнет от заразени компютри.

Изненадващо медийният експерт с папионка Георги Лозанов сподели, че интернет, блогърите и участниците в социални мрежи са отпорът на чалгата в обществото ни – макар и “в пелени” - и именно те ще й попречат да ни задуши. Това е добра перспектива на фона на констатацията, че вече близо половината от българите са онлайн.

След позитивното изказване на Лозанов радост в душите внесе и вестта, че иновативната платформа за споделяне и откриване на съдържание favit.com е отличена в престижния анализ "Real-Time Web and Its Future" на известния блог за уеб технологии ReadWriteWeb.

Заговорът на Microsoft и Мърдок срещу Google продължи да вълнува интернет обществото – повече по света, отколкото у нас. Половин година след смъртта си Майкъл Джексън отново стана повод за клюки, тъй като името му се утвърди като номер 1 най-търсена дума на интернет търсачките за 2009 година. През това време Twitter се оказа пък най-популярната дума. Друга социална мрежа, Facebook, регистрира 350-милионния си посетител.

Технологиите

Неподвластни на свинския грип, машинациите около търговете и ментетата, технологиите продължиха своято динамично развитие. На пазара се появиха двустранни Blu-ray/DVD дискове, терабайтови карти и ултра-бързи USB памети. Докато Apple тества бъдещия iPhone, големият адронен колайдер постави нов рекорд, а копирната машина навърши 50 години. Учителите се научиха да използват клетъчните телефони като средство за преподаване, вместо да ги забраняват в час.

3D технологиите отбелязаха сериозен напредък, след като тримерните дисплеи влязоха в масово производство. Триизмерните изображения намериха сериозно място и в лекарските кабинети.

Шумно обсъжданата операционна система Google Chrome IS влуди хардуерните производители: двама от тях тази седмица не се стърпяха и се изфукаха, че едва ли не вече имат готови системи с новата ОС. Dell пусна Chrome OS на флашка, а Acer отговори, че първа ще има нетбук с Chrome OS.

Бизнес

Телекомите у нас бяха особено активни през тази седмица. Vivacom и Microsoft привлякоха вниманието с пускането на VivaMail - е-поща навсякъде и през всякакво устройство. Освен това Vivacom пусна мобилен интернет за 10 лв. на месец. М-Тел от своя страна придоби МСвят. GloBul реши, че до Коледа ще подарява по 10 нетбука всеки ден. В крайна сметка и трите мобилни оператора се договориха с премиера Бойко Борисов за намаляване на цените на разговорите.

За да не остане по-назад, Транс Телеком също се включи в предпразничното привличане на вниманието и обяви нова марка за WiMAX услугите си. Коледно-новогодишна акция започна и в сферата на софтуера: празнична отстъпка от 50% обяви Микроинвест за ERP софтуера Mago.Net.

Грантове на стойност 35 млн. евро очакват софтуерните ни фирми, издаде МТИТС, и тихоълком добави, че формира комисия, която ще преценява колко иновативни за иновативните разработки на родния бизнес. Стана ясно и, че по конкурс на Фондация “Бил и Мелинда Гейтс” ни очакват 300 000 долара за ИТ и интернет в библиотеките.

На световната арена AMD се завърна в Топ 10 на производителите на чипове, а Nokia издаде, че е склонна да продаде заводите си за телефони, докато междувременно се захвана да съди 8 LCD производителя. Телекомуникациите отново взеха връх, когато излeзe версия на Skype за офисни централи.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини