Медуза - убиец се появи в Черно море

сн. http://bg.wikipedia.org

Като следствие от глобалното затопляне и климатичните промени един вид отровна средиземноморска медуза вече се среща и в Черно море, съобщи днес във Варна проф. Вангелис Папатанасиу - координатор на международния европейски проект SESAME.

Изследователската дейност е финансирана по Шестата рамкова програма на ЕК, като задачата на учените е да оценят промените в екосистемите на Средиземно и на Черно море през последните 50 години и да прогнозират възможностите за съхраняване на акваториите. В проекта участват 68 научни институти от 23 държави, предаде БТА.

През последните 25 години температурата на Средиземно море се е увеличила с 1 градус, каза Папатанасиу. По думите му затопляне има и на водата в Черно море, но то не е толкова голямо. Заради промените в температурата се изменя хидродинамиката на акваториите и се повишава рискът от наводнения в крабрежните селища, коментираха учените. Застрашена и екосистемата в двете морета, защото се променя видовото разнообразие.
 
Отровната средиземноморска медуза засега се среща само по турското крайбрежие на Черно море, обясни Папатанасиу. Учените не могат да прогнозират дали и кога новият вид ще се разпространи в цялата акватория. Те са констатирали и наличие на вид черноморска медуза в Средиземно море, която преди не е срещана там.
Въпреки че двете морета по принцип са много различни вече има сходства между тях като качествен състав, допълни координаторът на проекта от българска страна Снежана Момчева. По думите й Черно море се приближава по показатели към Средиземно море, а то - към тропическите морета. Папатанасиу уточни, че в Средиземно море вече се среща тропически вид риба, наречена лагоцефалос, която след като достигне 10 сантиметра дължина, става токсична.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини