Миризливите чорапи гонят комарите

Комарите не обичат миризмата на мръсни чорапи.

Миризливите чорапи гонят комарите Борбата срещу комарите може да се води особено ефективно с... мръсни чорапи. Поне това твърди ентомологът от университета в Хоенхайм Клаус Цебиц на страниците на германското издание Ди Цайт.

Ако се потърсят причините за увеличаване на броя на комарите през лятото, това обичайно се дължи на по-голямото количество дъждове. Водата се натрупва във вдлъбнатините по земята, а комарите снасят яйцата си именно по водните повърхности. Към това трябва да се добави и ефектът от измененията в климата - колкото по-топло става, толкова повече субтропически комари се събират в Европа.

Как да предотвратим ухапванията. Що се отнася до предпазването от комари по време на ваканцията, трябва да се знае, че място без комари няма, дори и в Гренландия е така. Затова за най-добра защита в хотела или ваканционната къща се препоръчват мрежи на прозорците, както и поставянето на вентилатор - комарите не обичат въздушните движения и се пазат надалеч от тях. Вентилаторът би бил от полза и ако се седи на балкона. Т.е. струва си да си вземете един в куфара или пък да си го купите на място.

Каква е ролята на натуралните продукти. Трябва да се знае, че домашни средства като чесъна или лавандулата не вършат работа. Но пък лимоновото масло е много ефективно. Помагат и ароматизиращите пръчици. Но не и прехвалените устройства, които се включват в контакта - учените са доказали, че те са безполезни. Още нещо важно - привлекателният за комарите е мирисът на човешкото тяло, комбинацията от различни киселини, т.е. който се къпе често и редовно сменя дрехите си, ще е определено по-малко интересен за комарите.

Кръвосмучещите насекоми обаче със сигурност ще бъдат отблъснати и ако в ъгъла на стаята оставите мръсен миризлив чорап.

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини