Агенция по безопасност на храните: В Смолянско няма ферми за свине, ще контролираме дивите

Изображение 1 от 2

    На територията на Смолянск област няма регистрирани стопанства за отглеждане на свине, а до момента няма и регистрирани случаи на заболяване от Африканска чума. Това стана ясно по време на заседание на Постоянната областна епизоотична комисия заради тежка епизоотична обстановка с болестта Африканска чума по свинете.

    Затова превантивните мерки в региона ще бъдат насочени главно към контрол на дивите свине, обясни д-р Валентина Мелемова от Областна дирекция по безопасност на храните-Смолян.  Като част от превантивния контрол по разпространение на болестта, органите ще наблегнат върху проверки за нерегламентиран транспорт на фуражи и животни, нерегламентирано отглеждане на свине, свободно отглеждане на домашни свине. Ще бъде засилен контролът върху заведенията за обществено хранене и търговската мрежа. Като част от превантивните мерки са дезинфекция и контрол на паркинги, зони за отдих и депониране на отпадъци в сервитутите на общинската и републиканската пътна мрежа, както и ГКПП-та и районите около тях.

    Д-р Мелемова представи информация за същността на заболяването Африканска чума по свинете, като акцентира, че сезонът предразполага по-бързото разпространение на заболяването, поради засиления туристически поток и движение на хора. Въпреки че те не боледуват от АЧС, са един от основните преносители чрез храна, отпадъци, транспортни средства. Затова тя призова към лична бдителност от страна на всеки гражданин.

    По време на заседанието се обърна и внимание върху засиления контрол и превантивни мерки по време на събори и други мероприятия, свързани със засилване на туристическия поток. Във връзка с това се обсъдиха задълженията на организаторите, общините и институциите. Поради създалата се тежка епизоотична обстановка относно появата и разпространението на болестта Африканска чума по свинете, Постоянната областна епизоотична комисия ще провежда регулярни заседания, на които ще бъде обсъждана актуалната епизоотична обстановка в страната и региона.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      ()
      ()
      1 0
      21:25, 23 юли 2019
      Така, така контрол се иска и Хигиена, и то не само за отглеждане на на прасета а ми проверявайте помещенията където се отглеждат и овце, кози, телета, крави, че тези така наречените обори вонят на километри, никаква хигиена няма там. Т. Е. на място си развиват болестите. После народа яде меса, а някой се облажва със субсидии
    • 2
      Ел
      Елена
      0 0
      11:22, 24 юли 2019
      И ветеринарна регистрация !!
    Последни новини