ГЕРБ, ВМРО и ДПС прокараха сделката за F-16: Преглед на печата

Сделка.

"Дума":

ГЕРБ, ВМРО и ДПС прокараха сделката за F-16

След близо 3 часа дебати, парламентът гласува ратификацията на договорите за новите изтребители. 124 народни представители бяха "за4, 84 гласуваха "против", а трима се въздържаха. От БСП, НФСБ и "Атака" излязоха с остри критики към цената и оборудването на изтребителите, които ще получим. ГЕРБ и ДПС излязоха с аргумента, че се прави най-доброто за модернизацията на армията заради партньорството със САЩ и НАТО. ВМРО очаквано подкрепиха сделката, а от "Воля" критикуваха като цяло състоянието на въоръжението ни. По предложение на ГЕРБ веднага след първото гласуване на договорите, те минаха и през второ четене. По този начин окончателно мнозинството, с подкрепата на ДПС, прокара сделка за близо 2 милиарда и половина лева за осем изтребителя, които ще получим най-рано през 2023 година с орязано оборудване и все още неясни параметри. Никой не отговори и на въпроса дали ще се наложи допълнителен разход, за да окомплектоваме бойните машини, за да изпълняват реално функциите си.

Докато депутатите спореха около най-голямата инвестиция на държавата от години, премиерът Бойко Борисов се качи на граничен катер, за да наблюдава черноморското военно учение "Бриз 2019". Пусна видео във Фейсбук, в което обясни колко стабилни са финансите на държавата и как той е планирал още 10 процента увеличение на доходите през идната година. Каза и две думи за сделката - щяла да ни направи авторитет на Балканите.

Рокади.

"Монитор":

Българка временно става говорител на Брюксел

Българката Мина Андреева е назначена временно за главен говорител на Европейската комисия, това потвърди самата тя на пресконференция. Досега Андреева бе заместник на основния говорител Маргаритис Схинас. Гръцкото правителство предложи Схинас да бъде назначен за еврокомисар в следващия състав на ЕК с председател Урсула фон дер Лайен.

Андреева добави, че досега 15 държави от ЕС са направили предложения за следващите си еврокомисари. Пет от предложените са жени, въпреки че новоизбраният председател на ЕК поиска да работи с най-много 13 мъже в своя 27-членен екип. Тя настоя държавите в ЕС да предложат по двама кандидати - мъж и жена.

Разследване. 

"24 часа":

Лаптопите на Кристиян Бойков здраво криптирани, той отказал да ги отключи

С тотален отказ за съдействие от страна на Кристиян Бойков и неговите работодатели се сблъскали антимафиотите, които разследват хакерската атака на НАП, съобщи за "24 часа" близък до разследването.

В четвъртък 20-годишният младеж, възпитаник на търговската гимназия в Пловдив, бе пуснат от ареста след 24- часово задържане срещу подписка. Причината - копираните лични данни на близо 5 млн. българи не били в критичната инфраструктура на приходната агенция.

Кристиян и работодателите му отказали да отключат лаптопа на младежа. При задържането му полицаите иззели служебния компютър на Кристиян, както и двата лаптопа в дома му. Както се и очаквало, те били здраво криптирани. Кристиян категорично заявил, че няма да даде паролите за достъп. "Защо, след като уж бил невинен, отказва да съдейства и да отключи лаптопите? Какви ли тайни ще изскочат отвътре", питат се разследващи.

Промени. 

"Сега":

Сменено е ръководството на фонд "Земеделие"

Управителният съвет на държавен фонд "Земеделие" е избрал ново ръководство на фонда, след като досегашният изпълнителен директор е подал оставка. Живко Живков е мотивирал напускането си с желанието да "бъде запазен имиджа на фонда", посочват от пресцентъра на министерството на земеделието.

Новият шеф на фонда е Васил Грудев, който има богат опит и във фонда, и в министерството на земеделието. Бил е експерт в отдел "Директни плащания на площ" във фонда, началник на отдел "Технически инспекторат", бил е заместник-изпълнителен директор и изпълнителен директор на фонда в периода от септември 2013 до ноември 2013 г. Министър на земеделието в служебното правителство на Георги Близнашки, а след това остава до 2017 г. на поста заместник-министър на земеделието.

Оставка подава и заместник-изпълнителният директор Калоян Костадинов. Костадинов, който е син на шефа на комисията по досиетата Евтим Костадинов, бе един от задържаните в мащабната операция във фонда тази седмица. Тя е свързана с разследването срещу алкохолния бос Миню Стайков за злоупотреби с евросредства. От прокуратурата обявиха, че петима от първоначално задържаните шестима служители са с повдигнати обвинения. Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Банго Васил
    0 0
    21:03, 20 юли 2019
    ГЕРБ ВМРОи ДПС са готови куфарите са купени и се очаква комисионата Хайде хаирлия да е

Още новини

Последни новини