Руската АЕЦ Калинин спря три от четирите си енергоблока

На 18 юли сутринта стана известно, че на АЕЦ Калинин в Тверския регион са затворени три от четири енергоблока. Те са изключени в 5:02 московско време, когато се задействала защитата. Общото намаление на работоспособността на АЕЦ в резултат на това възлиза на 3 GW.

Както се посочва съответната диспечерска служба в град Удомля, където се намира станцията, първият, вторият и четвъртият енергоблок са изключени. Другият - трети енергоблок, остава в експлоатация. Няма последствия за потребителите след спирането на блоковете. Електроснабдяването е възстановено за сметка на резервите.

Радиационният фон е нормален, няма повреда на оборудването на самата станция.

Енергоблоковете са изключени от мрежата поради прекъсване на електропровода вследствие на късо съединение в един от трансформаторните ключове, съобщи Росенергоатом, като отбелязва, че изключването на енергийните блокове от мрежата не е свързано с експлоатацията на основното оборудване на централата.

Информацията за късо съединение е потвърдена от руското Министерство на извънредните ситуации.

Диспечерската служба на станцията отбелязва, че четвъртият блок е спрян поради пробив на уплътнителя на кондензатора на турбина № 2.

АЕЦ “Калинин” е клон на “Концерн Росенергоатом” АД. Има четири енергоблока с водно-охлаждащи енергийни реактори (ВВЕР-1000) с инсталирана мощност 1000 MW всяки.

Енергийният агрегат № 1 е пуснат в експлоатация през 1984 г., енергийният блок № 2 през 1986 г., пускането в действие на енергийни блокове № 3 и № 4 е осъществено съответно през 2004 и 2011 година.

През 2016 г. е възникнало късо съединение в електрообзавеждането на енергоблок № 3 на АЕЦ Калинин по време на ремонтни работи. В резултат на инцидента двама души били ранени и хоспитализирани.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини