Столтенберг: Невъзможно е турските С-400 да бъдат интегрирани в единна система за ПВО и ПРО на НАТО

Турция ще продължи да играе важна роля за обезпечаване на противоракетната и противовъздушната отбрана на Северноатлантическия алианс независимо от придобиването на руски зенитно-ракетни системи С-400. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на ежегодния форум за безопасност в американския град Аспен, щата Колорадо, предаде ТАСС.

Столтенберг констатира, че е "невъзможно С-400 да бъдат интегрирани в единна система за ПВО и ПРО на алианса".

"Турция обаче може както преди да бъде нейна част по отношение на други възможности", посочи генералният секретар на НАТО. "Турция, както и досега, остава и ще остане част от интегрираната система за ПВО и ПРО на алианса", добави той.

"Турция е важен член на НАТО. Никой от съюзниците не е засягал тази тема. Ние всички разбираме, че зависим един от друг", отговори Столтенберг на въпрос дали е имало призиви Турция да бъде изключена от алианса заради покупката на руските системи С-400.

САЩ потвърдиха вчера, че ще блокират участието на Турция в програмата за бойни самолети Ф-35 заради решението й да купи руски ракетни системи С-400. Водещият мотив е, че тези системи могат да послужат за разкриване на американски технологични тайни.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини