Заплаха ли е ислямът? Според всеки втори германец – да!

Германците са толерантни, но все по-малко толерантни към исляма, показва половингодишния анализ на фондация Бертелсман. Проучването показва също така, че подкрепата за демокрацията сред германците е висока.
Около половината германци възприемат исляма като заплаха за страната им. Още по-висок е процента на тези, които смятат исляма за заплаха в Източна Германия - 57%. За сравнение, резултатите от проучването сочат, че в Западна Германия този процес е около 50, сочат резултатите от проучването "Идеологическо разнообразие и Демокрация".
Очевидно много хора възприемат исляма по-малко като религия, и повече като идеология, посочва експертът Ясмин ел Меноар. Социалният дебат и медийното отразяване също са поставили исляма в негативна светлина, посочва тя.
Въпреки това по-голямата част от германците -87%, са отворени към различни възгледи за света, посочва изследването. На фона на тези данни обаче едва всеки втори германец смята, че религиозния плурализъм обогатява обществото, пише "Der Tagesspiegel".

Скептицизмът не е равен на ислямофобия

Само една трета от населението на страната вижда исляма като обогатяващ обществото. За сметка на това християнството, юдеизма, хиндуизма и будизма се смятат за благоприятни за развитието на обществото.
Друго заключение от проучването показва, че личните впечатление от исляма намаляват негативните възгледи за религията. Хората, които редовно са имали контакт с представители на други религии по-рядко намират мюсюлманите за заплаха.

Хиляди крайнодесни шестваха в Берлин против исляма

Хората, които обаче имат по-ограничени контакти с други религии, съзират заплаха в исляма.
Според Ясмин ел Меноар скептицизма по отношение на исляма представлява повод за притеснение.
"Съществуващите резерви създават платформа за крайнодесни популистки групи и партии", посочва експертът. Според нея страховете на хората могат да бъдат използвани и да обърнат скептицизма в абсолютно отричане.
"Точно тук идват практическите проекти, които могат да започнат и поощрят комуникацията и личните срещи", посочва тя 30% от хората в Източна Германия не желаят мюсюлмани за съседи
В Източна Германия, където има най-малко мюсюлманско население, резервите са още по-големи, отколкото в Западна. Според проучването, 30% от източногерманците и 16% от жителите на западна Германия, не желаят мюсюлмани за съседи. В национален план в Германия живеят около 5 млн. мюсюлмани, като 1,5 млн. от тях са в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

И мюсюлманите разбраха, че нещо в исляма не е наред

Скептицизмът към исляма обаче не е равнозначен на ислямофобията, признава Ясмин ел Меноар. Въпреки това 13% от германците искат да се спре с имиграцията на хора от основно мюсюлмански държави. 

Широко одобрение за демокрацията, независимо от религията

Демократичните ценности и принципи са широко приети от германците, без значение от религията - дали юдаизъм, християнство или ислям. 89% от населението счита демокрацията като добра форма за управление на Германия.
Имиграцията и глобализацията са създали по-разнообразна религиозна картина в Германия, но те не дават отражение върху нагласите спрямо демокрацията, посочва анализът.
"Представители на която и да е религия могат да бъдат добри демократи", пишат авторите на проучването.

www.dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини