MH17: ще научим ли някога цялата истина?

На 17 юли 2014 г. самолет на Малайзийските авиолинии изпълнява полет от Амстердам за Куала Лумпур, когато в 16,20 часа местно време над територията на Източна Украйна е ударен от ракета "Бук". Тя е изстреляна от тази част на Донбас, която се контролира от проруските сепаратисти, е установила ръководения от Холандия разследващ екип. Неговите експерти са убедени, че ракетната установка е била доставена в Донбас от Русия, но Москва отхвърля обвиненията. И до днес никой не е поел отговорността за смъртта на загиналите в катастрофата 298 души.

На 9 март 2020 година в Холандия трябва да започне съдебният процес по случая с полет MH17. Международното разследване е поето от холандските власти, тъй като повечето пътници са били граждани на тази държава. Случаят ще бъде гледан от съда в Хага, но тъй като там не може да се проведе толкова голям процес, изслушванията ще преминат в съдебния комплекс край амстердамското летище - т.е. в близост до мястото, откъдето е излетял самолетът.

Международен трибунал?

Компетентният по случая съд в Хага не бива да се бърка с Международния наказателен съд. Много държави, включително Холандия и Австралия, настояваха за свикването на международен трибунал в случая с MH17, но Русия блокира инициативата на Съвета за сигурност. Затова държавите, чиито граждани загубиха живота си при катастрофата, решиха делото да се състои в Холандия. Поради това и основният език, на който ще се води, няма да е английски, а холандски. Но съдиите си запазват правото да проведат част от изслушванията и на английски.

Освен това холандските власти решиха, че по изключение процесът ще се предава директно - съдебната зала едва ли ще може да събере всички, които се интересуват от процеса. Изключение ще бъде направено за обвиняемите, за които и без друго никой не очаква, че ще присъстват. Ако обаче те са склонни да дадат показания, могат да се включат в процеса чрез видеоконференция.

Кои са обвиняемите?

Досега международните следователи са назовали четирима заподозрени. Трима от тях са руснаци: Игор Гиркин (с прякор "Стрелков"), бившият "министър на отбраната" в самопровъзгласилата се "Народна република Донецк", генерал-майор Сергей Дубинский и полковник Олег Пулатов. Те отхвърлят каквато и да било вина. Четвъртият заподозрян е украинецът Леонид Харченко. До края на годината могат да бъдат назовани и още заподозрени.

По данни на разследващия екип, тези четирима мъже би трябвало да са хората, докарали ракетната система "Бук" в Донбас през неконтролираната от Киев руско-украинска граница, както и неназованият досега по име капитан на руската 53-а противовъздушна бригада, който най-вероятно е дал заповедта за изстрела.

Има ли достатъчно доказателства?

Съгласно проучванията на разследващия екип, имало свидетели на изстрелването на ракетата, останки от системата "Бук", сателитни снимки и информация от радари, както и фото- и видеозаписи от транспортирането на ракетната система до мястото на нейното изстрелване в Донбас. Освен това има записи от телефонни разговори между заподозрените.

Главният холандски следовател Фред Вестербеке е убеден, че участието на Русия в трагедията може да бъде доказано. Германският юрист и експерт по международно въздушно право Елмар Гимула от своя страна смята, че доказателствата са "слаби". Според него използването на записи от телефонни разговори като доказателства е проблематично и ще бъде много трудно съдиите да бъдат убедени, че става дума за гласовете на заподозрените.

Носи ли отговорност Украйна? 

Гимула представлява семействата на четири от жертвите на трагедията с MH17, които са подали жалба срещу Украйна в Европейския съд по правата на човека. Те твърдят, че украинските власти носят определена вина за смъртта на пътниците - не са предприели нищо, за да защитят хората. Така например - не са затворили изцяло въздушното пространство над конфликтния район в източната част на Украйна.

Жалбата е внесена още през 2014-а. Но и до днес съдът в Страсбург не е разпоредил проверка на жалбата. Украйна отхвърля поемането на каквато и да било отговорност за трагедията.

Какви други жалби има?

До ранната есен Русия трябва да се произнесе по две колективни жалби, внесени в Европейския съд по правата на човека от името на 380 роднини на жертвите, загинали в катастрофата. Обвинителите упрекват Русия, че е нарушила правото на жертвите на живот. Освен това властите на страната не били предприели достатъчно, за да разследват обстоятелствата около престъплението.

Руските власти също отхвърлят каквато и да било съпричастност към трагедията. Същевременно ракетната установка "Бук", с която е стреляно по малайзийския Боинг-777, най-вероятно още се намира в 53-та противовъздушна бригада на руската армия.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини