Областният управител на Смолян със заповед за спешни мерки заради епидемията от Африканска чума

До момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на заболяването

Областният управител на Смолян Недялко Славов издаде заповед, предвид създалата се тежка епизоотична обстановка относно появата и разпространението на болестта Африканска чума по свинете. По разпореждане на Министъра на земеделието, храните и горите, Областният управител на област Смолян описва необходимите мерките за предотвратяване възникването и разпространението на заболяването на територията на област Смолян.

Незабавно да се предприемат превантивни мерки, основните сред тях са - предотвратяване на въвеждането на територията на област Смолян на предназначено за лична консумация свинско месо, суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо от държави, в които има установени огнища на болестта АЧС.

Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян, Областна дирекция на МВР – Смолян, Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Смолян и Митническо бюро – Смолян към Териториална дирекция Тракийска, в рамките на своята компетентност, да извършват проверка на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на област Смолян.

Откритите суровини и храни да се изземват и предават за унищожаване съгласно нормативните изисквания, а директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян да организира извършването на дезинфекция на влизащите в областта транспортни средства от ГКПП – Златоград.

Ще се извършват стриктни проверки на транспортните средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи. При проверките да се изискват документите, съпровождащи пратката и да се следи за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните по време на транспортиране и на фуражните забрани, определени в правото на ЕС.

При установяване или получаване на сигнали за умрели диви или домашни свине да бъде уведомена Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян. На ГКПП „Златоград“ да се осъществява ежедневен мониторинг и стриктен контрол на преминаващите лица, с цел предотвратяване въвеждането на територията на Република България за лична консумация на свинско месо, суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо от държави, в които има установени огнища на болестта АЧС

По време на провеждането на Събора за народното творчество и животновъдство „Рожен – 2019 г.“ организаторите да се съобразят с въведените мерки за предотвратяване възникване на заболяването на територията на област Смолян. След приключването на събора да се извърши почистване на целия район от отпадъци и транспортирането и обезвреждането им, с цел да се предотврати риска от проникване на причинителя на АЧС чрез свинско месо и продукти от свинско месо с личния багаж на участниците и гостите и хранителните отпадъци от същите, гласи още заповедта на Славов. 

Пълното съдържание на заповедта и начертаните мерки тук: https://sm.government.bg/news/2381-oblastniyat-upravitel-izdade-zapoved-predvid-syzdalata-se-tezhka-epizootichna-obstanovka-otnosno-poyavata-i-razprostranenieto-na-bolestta-afrikanska-chuma-po-svinete

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини