Огнище на Африканска чума в област Бургас. Преглед на печата

Избори.

"24 часа":

Петър Кънев, Иво Христов, Паскалев и арх. Здравец Хайтов желани за червен кандидат-кмет на София

Синът на Николай Хайтов - архитект Здравец Хайтов, омбудсманът Мая Манолова, соцдепутатът проф. Иво Христов, който нашумя с репликата си, че "80% от българите са дебили", Костадин Паскалев, лидерът на БСП - София, Калоян Паргов и шефът на икономическата комисия в парламента Петър Кънев са част от имената, издигнати от червените в столицата за кметската битка наесен.

Номинациите са от основните партийни организации и предстои да бъдат обсъдени първо на районни конференции, а в началото на септември Градският съвет на БСП ще избере само един от кандидатите. Решаващата дума обаче ще има Националният съвет на партията.

Манолова е сред най-желаните от социалистите в София, но тя все още не е взела решение дали да се впусне в битката. И да го направи, твърде възможно е да играе като независим кандидат, а БСП само да я подкрепи.

"Оставил съм си време в рамките на 2 седмици да помисля, след това ще дам отговор. Но личното ми мнение е - по-скоро не", коментира пред "24 часа" Костадин Паскалев.

"Приятно изненадан съм. Благодаря на всички, които са оценили качествата ми", каза пък Петър Кънев.

Бедствие.

"Дума":

Огнище на Африканска чума в област Бургас

Откриха африканска чума по домашни свине в Бургаско. В село Зидарово започва евтаназиране на животните в 3 километровата санитарна зона. Касае се отново за нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине.При посещението на екипа от експерти там са взети проби, които са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в област Бургас. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

Скандал.

"Монитор":

Без обвинение за хотелиера от "Слънчев бряг"

Хотелиерът, който беше задържан вчера от полицията в "Слънчев бряг", е освободен, на този етап без повдигнато обвинение, съобщи БНТ.

Иван Тодоров е разпитан за грубото си отношение към две туристки от Израел, които е трябвало да бъдат настанени в хотела му. Спорът е заснет с телефон, а клипът обиколи израелските телевизии.

В него се вижда как хотелиерът се опитва да ритне едната жена. Образувано е досъдебно производство, като все още се разпитват всички участници и свидетели на инцидента. Ще се търсят и начини двете израелски гражданки да бъдат разпитани в България и едва след това ще се прецени дали ще бъде повдигнато обвинение, казаха от Несебърската прокуратура.

Болест.

"Сега":

Варицелата се разпространява най-бързо в София и Варна

Бум на варицела в София и Варна се отбелязва в началото на юли, съобщи БГНЕС. Според анализи на Националния център по обществено здраве и анализи за седмицата от първи до седми юли са регистрирани 110 случая на заразени с варицела в столицата. Във Варна случаите на заболели са 43. Това са двата града, в които болестта се разпространява най-бързо.

В същото време в Ловеч и Ямбол няма нито един случай в началото на юли. В Кърджали, София област, Видин и Стара Загора случаите на заболели са по един за първата седмица на месеца. Във Враца, Пловдив, Разград и Русе са регистрирани между 30 и 40 души. В Силистра, Сливен, Смолян и Шумен случаите на заболели са сравнително малко - средно по петима души седмично. В Бургас, Търново, Габрово Монтана, Пазарджик и Перник децата, регистрирани като болни от варицела, са под десет за всеки град.След София и Варна с най-много заболели са Пловдив с 40 случая и Враца с 30 регистрирани.

Отказът от ваксинация е основната причина за завръщането и бързото разпространяване на болестта.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини