Авокадото, кафето и цитрусите застрашават продоволствената сигурност

Хранителните предпочитания на Запада за храни като авокадо, кафе и цитрусови плодове застрашават запасите от храна, твърди изследване базирано на 40-годишни данни.

Глобалното разнообразие бележи спад, тъй като монокултури, като соя, рапица и палмови насаждения заемат повече площи от когато и да било.

Тези култури осигуряват хранителни вещества за опрашителите през силно ограничен период от време – когато цъфтят, което ги прави несигурен източник на храна за насекомите, чиято численост по света е значително намаляла. Прекомерната употреба на пестициди само влошава нещата.

Фермерите отглеждат повече култури, изискващи опрашители - като плодове, ядки и семена, защото търсенето им нараства и имат по-голяма пазарна стойност.

Тези тенденции, обаче, не се отразяват добре на опрашителите, затова страни разнообразяващи земедлеските си култури са по-облагодетелствани от онези, разчитащи на монокултури.

След като анализирали данни на ООН в периода от 1961 до 2016, учените установили, че по-малко опрашители означават по-слаби или дори напълно провалени реколти.

Най-нестабилно е земеделието в Бразилия, Аржентина, Парагвай и Боливия, където ръстът в отглеждането на соя насърчава обезлесяването. Соята често се изнася за Европа като животински фураж.

Производството и нараства с около 30% на десетилетие в глобален мащаб, което е проблем защото биват унищожавани естествени или полу-естествени хабитати, включително тропически и субтропически гори и поляни.

Палмовата индустрия в Малайзия и Индонезия има същия ефект.

Макар страните заместващи горите с монокултури да са най-уязвими, други държави също развиват силна зависимост от опрашителите.

Е Европа обработваемата земя намалява, защото градското развитие измества земеделието. Зависимите от опрашители култури изместват останалите, сред които ориза и пшеницата.

Това причинява проблеми във Великобритания, Германия, Франция, Дания и Финландия. Макар бедните региони да са най-застрашени, последиците от провалените реколти ще се усетят по цял свят.

Изследването трябва да послужи като предупреждание  за хората с власт, които е добре да премислят мерките за опазване на популациите на опрашителите.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини