България е първа по заетост на жени в IT сектора. Преглед на печата

Изборите

Вестник "Труд"

Хората предпочитат да пускат бюлетина. Това мнение изрази председателят на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ, Анна Александрова, по bTV във връзка с предложението за отмяна на машинното гласуване. Това пише в днешния си брой в. "Труд". По думите й на евровота е имало 146 секции, в които никой не е гласувал с машина, както и 295 други, в които този тип избиратели са били под 10, "което, освен анализа на цифрите и всички доклади, ни навежда на мисълта, че и хората не желаят да гласуват машинно".

Друго заглавие в днешния брой сочи, че IT науки са по-желани от право в Софийския университет. Над 7100 кандидат-студенти са подали документи за прием на първо класиране в Софийския университет "Св. Климент Охридски", като традиционно най-много са желаещите за специалност "Психология". На второ място е "Софтуерно инженерство", следвано от "Право", които тази година изместват "Комуникационен мениджмънт" и "Публична администрация". Вестник "Сега" Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв. Това ще се случи, ако Министерството на образованието и науката (МОН) одобри предложението за увеличение на броя на задължителните часове кормуване за курсистите, за да бъдат допуснати до шофьорския изпит, посочва ежедневникът. Към момента бъдещите шофьори карат 31 часа на пътя, но според школите за обучение те не са достатъчни и трябва да бъдат увеличени до 45. "В момента се опитват за сметка на потребителя да решават проблеми на бизнеса. Самите школи очакват повишение в цената с 300 лв. Новината ви е, че цената ще стане 1000 лв.", коментира пред "Сега" председателят на Управителния съвет на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

Вестник "24 часа"

Страната ни е на първо място в Европейския съюз по брой на жени в ИТ сектора. Нежният пол е над една трета от всички работещи в сферата на информационните и комуникационните технологии у нас, посочва "24 часа". Делът на жените в ИТ сектора у нас е двойно повече от средното за Съюза, показват данните на Евростат. Така страната ни заема първото място в класацията на работещите дами в индустрията, след нас е Литва, на дъното - Унгария.

Вестник "Монитор"

Големите фирми с предимство на борсата за ток, пише "Монитор". Големите консуматори на промишлен ток ще получат известно предимство на борсата, като търговията с тях бъде в отделен сегмент на борсата. Този идея лансира във вторник по времена обсъждане в ресорната парламентарна комисия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.Тя добави, че вариантът е бил обсъден и с ръководството на ЕК и предстои да се започне процедура по реализацията му.

 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини