Този юни бил най-горещият в историята

Миналият месец е бил най-горещият юни в историята на метеорологичните измервания, съобщи агенцията на ЕС.

Необичайно ранната и изключително интензивна гореща вълна е поставила нови температурни рекорди в Европа, а изминалият месец юни е най-горещият за континента, със средна температура 2° по-висока от нормалната. 

Данните, предоставени от Службата за промяна на климата „Коперник“ (C3S), осъществена от Европейския център за средносрочни прогнози за времето от името на ЕС, показаха, че средната глобална температура за юни 2019 г. е била най-високата за месеца.

Данните показват, че средните европейски температури са над 2° С над нормалните и температурите са над 6-10 ° С над нормалните за по-голямата част от Франция, Германия и Северна Испания през последните дни на месеца, според агенцията.

Средната световна температура е около 0.1 ° C по-висока, отколкото през предходния най-топъл юни през 2016 година.

В съорветствие неотдавнашните анализи, експертите считат, че изменението на климата е направило рекордната европейска гореща вълна миналата седмица поне пет пъти по-вероятно да се случи.

След седмица на необичайни горещини, температурите в Европа започнаха да се понижават.

В петък във Франция достигна абсолютен температурен рекорд с 45,9 градуса по Целзий. 

В Мадрид, Берлин и на много места в Италия температуритв надхвърлиха 38 градуса.

Високите температури представляват голяма заплаха за здравето на хората, селското стопанство и околната среда, но първоначалните доклади показват, че ранните предупреждения за опазване на здравето в жегите са ограничили броя на жертвите.

Коментари в сайта

Последни новини